Město Pardubice by rádo posadilo své úředníky do jedné budovy. Mohl by to být objekt ČSOB Pojišťovny naproti Paláci Pardubice.

S firmou již začalo vyjednávat o prodeji. „Cena by neměla být vyšší než 300 milionů korun," zaznělo na včerejší tiskové konferenci po zasedání rady města. Magistrát má v současné době úředníky roztroušeny na sedmnácti místech, z pěti lokalit platí nájem, ostatní jsou v jeho majetku.

Pojišťovna chce budovu opustit

Pojišťovna chce adresu na Masarykově náměstí opustit, protože se do budovy již nemůže vejít. Potřebuje objekt pro 600 až 800 lidí. A firma dostala nabídku přejít do Hradce Králové. „Přijít o takového zaměstnavatele by byla škoda," domnívá se náměstek primátora Jan Řehounek.

I proto se město pokoušelo pro ČSOB Pojišťovnu najít vhodný pozemek pro výstavbu nového pracoviště. Ukázalo se však, že město takovou nemovitost nemá.

Nabízelo pojišťovně objekt bývalých Masarykových kasáren na Zborovském náměstí, ale to již bylo pro firmu příliš daleko od centra. Z lokalit vypadl i pravý břeh Labe, kde chce město zachovat zeleň, pozemek jatek i vápenky. „Ani na jednom z těchto míst ČSOB Pojišťovna stavět nebude," potvrdili Deníku pardubičtí radní.

Město nyní řeší energetickou náročnost budovy ČSOB Pojišťovny na Masarykově náměstí, náklady na její přestavbu i reálnou cenu na základě znaleckého posudku. Do konce letošního roku by již mělo být jasné, zda budovu město skutečně zakoupí a za jakých podmínek. Případné stěhování by se však uskutečnilo v horizontu tří až pěti let.

Pavlína Roztočilová