Začátek února se ponese v duchu zápisů. Budoucí prvňáčci se tak budou moci zapsat do pardubických základních škol v druhém týdnu toho měsíce. A hlásit by se jich mělo celkem 1150 ze 32 městských mateřinek. O místo se prý bát nemusí, ve školách jich je zatím dost.

Kapacity školy jsou zatím dostačující

„Kapacity našich škol jsou pro zápis na školní rok 2016/2017 v jednotlivých školských obvodech dostačující. Celkem počítáme s otevřením až 47 prvních tříd," podotkl náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký.

Podle náměstka si však ředitelé budou dávat pozor na účelově přehlášený trvalý pobyt dětí. „V situaci, kdy odcházejí silné ročníky dětí ze školek do našich škol, jsme při tvorbě kritérií pro přijetí poskytli metodickou pomoc ředitelům škol, aby si v rámci správního řízení mohli posvítit na nejkřiklavější případy zjevně účelově úředně přehlášených dětí z okolních obcí, které by neměly být přijímány na úkor pardubických dětí," dodal Jakub Rychtecký.

Důvodem tohoto „dozoru" nad budoucími školáky jsou jak zájem o zdejší děti, tak finance. „Naše školy ani rozpočet města nejsou nafukovací a naším úkolem je postarat se přednostně o místní děti. Důvodem jsou i vysoké náklady, šplhající se každoročně ke stamilionům, na udržování majetku a investice do něj, které jdou v rozpočtu vždy za městem bez účasti státu," dodal náměstek primátora. V současné době totiž 19 procent žáků nebydlí v Pardubicích.

Nápor očekávají hlavně ve Svítkově

Letos to vypadá, že největší nápor bude ve Svítkově a na Studánce. „V případě, že zde bude počet přihlášených dětí vyšší, než je kapacita, ředitelé použijí jako pomocné kritérium vzdušnou vzdálenost místa trvalého pobytu dítěte od školy," sdělil Jakub Rychtecký. A co s sebou na zápis? Určitě rodný list a další doklady.

„Rodiče musejí předložit rodný list dítěte a doklad o trvalém pobytu, ale i o skutečném bydlišti, a to jak dětí, tak i zákonného zástupce, respektive stačí občanský průkaz jednoho z rodičů, pokud obsahuje data dítěte," informovala vedoucí odboru školství, kultury a sportu magistrátu Ivana Liedermanová.

O odkladech rozhodují ředitelé

Pokud však pro vašeho budoucího školáka chystáte odklad, rozhodně to neznamená, že by k zápisu letos nemusel.

„K zápisu musejí také ty děti, u nichž rodiče žádají o roční odklad povinné školní docházky. A protože o těchto odkladech rozhodují ředitelé jednotlivých základních škol, je třeba při zápisu doložit doporučující posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře," upřesnila Ivana Liedermanová.