„Uzavírka nám ztížila život. Silnice vede středem vesnice a na křižovatce u hostince dojde denně k několika kolizím,“ popisuje situaci starostka obce Čepí Zuzana Dvořáková.

Na vině jsou podle starostky především řidiči, kteří nevěnují pozornost značkám a nedodržují předepsanou rychlost. Ta je po dobu uzavírky ve většině obcí stanovena na čtyřicet kilometrů v hodině.

Vytížená vozovka je plná výmolů

 

Kvůli zvýšenému provozu se navíc v Čepí výrazně zhoršil stav vozovky na úseku k hostinci. „Přibylo výmolů a původní poškození se zvětšují. Určitě budeme požadovat náhradu. Jednali jsme už kvůli tomu se zástupcem Správy a údržby silnic,“ vysvětluje starostka Dvořáková.

Silničáři opravy plánují na konec června. „Stav vozovky monitorujeme a ještě před ukončením uzavírky spravíme hlavní výtluky,“ slibuje technický náměstek Správy Antonín Jalůvka. Rozsáhlejší úpravy silnice proběhnou v rámci budování nové kruhové křižovatky na okraji Čepí. Její stavba je naplánována na začátek příštího roku.

Zástupci Čepí zatím dosáhli alespoň opatření, které omezuje počet nákladních aut projíždějících obcí. Do obce už nesmí vjet vozidla vážící přes osm tun.

Dopravní vytížení mohou obce očekávat až do konce června, kdy by měla uzavírka skončit.