POZOR ZMĚNA TERMÍNU!!! František Černý přijde do redakce Svitavského deníku v pondělí 12. listopadu. Na vaše dotazy bude odpovídat od 13 hodin. Otázky můžete pokládat již od 12 hodin.

Diskografie

Nedověčnosti, Českomoravská hudební společnost, 1991
Sto cukrů, POVIJAN, 1995
Mezi horami, Českomoravská hudební společnost, 1996
Čechomor, Českomoravská hudební společnost, 2000
Proměny, Čechomor, 2001
Rok ďábla O.S.T, Čechomor, 2002
Live, Čechomor, 2002
Proměny Tour 2003, Čechomor, 2003
Co se stalo nové, Čechomor, 2005

Divadelní role

Prodaná nevěsta, Divadlo bří Formanů, role Franty
Kouzelník z Lublinu, Divadlo Pod Palmovkou, muzikant
Via Historia, Divadlo U Hasičů, hlavní role

Filmové a tv role

Knoflíkáři, role taxikáře
Bakaláři '97, povídka Okno
Mrtvej brouk, hudebník v blázinci
Kanárek, role policisty
Rok ďábla, role Franty Černého

Hudba pro divadlo, tv a rádio

Mrtvej brouk
Hloupý Honza
Via Historia

Kapela Čechomor

Od přelomového roku 2001, za který Čechomor získal tři ceny Anděl - jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmennou skladbu - uplynula tři léta. Čechomor mezitím koncertoval s Collegiem českých filharmoniků, vydal koncertní DVD, oslavil 15 let své existence, přijal nového bubeníka a připravil své nové CD "CO SA STALO NOVÉ:", které vyšlo 16. května 2005.

Album Co sa stalo nové čerpá - podobně jako dosavadní tvorba skupiny - ze starých lidových zpěvníků, ale od předešlých desek se podstatně liší. Nová deska uvádí česko-moravské kořeny Čechomoru do evropského kontextu, objevuje souvislosti mezi křehkým světem našich lidových písniček a hudebním slovníkem spřízněných kultur. Na albu hostují dva z účinkujících festivalu Womad Praha 2000 - irský zpěvák Iarla O´Lionaird a japonský hráč na bubny taiko a flétnu šakuhači, Joji Hirota.

"Všech 15 písní z alba pochází ze sbírek Františka Bartoše, Františka Sušila, jsou tam i slovenské balady, někdy jsme použili původní text, který jsme opatřili naší melodií," vysvětluje Karel Holas. "V té hudbě je velká síla, určitě má šanci všude, kde je publikum otevřené stylům odjinud: v Anglii, Španělsku, Francii, Německu. Já mám už dlouho rád muziku z Irska. A protože jsme chtěli udělat písničku v angličtině a sami anglicky nezpíváme, rozhodli jsme se přizvat zpěváka, který tu řeč ovládá. Nakonec to dopadlo tak, že náš irský host Iarla O´Lionaird nazpíval původně moravskou píseň Martínek v irské galštině."

A jakou roli získal japonský host? "Taiko jsou samurajské bubny a proto hrají ve vojenské písničce, což je titulní skladba, Co se stalo nové, v tej brezovskej hore… A v písni Malovaný kostel z Valašska, kraje ovčáků a osadníků z Východu, hraje Joji Hirota na japonskou flétnu šakuhači."

Britský producent Ben Mandelson si v poslední době na nedostatek práce opravdu nemůže stěžovat. Před prací na novém albu Čechomoru vyprodukoval desku etno-punkové kapely Yat-Kha ze sibiřské Tuvy a od května začal pracovat na novém albu romského trumpetisty Bobana MarkoviĆe. Mandelson je také spoluzakladatelem veletrhu Womex, k jeho dřívějším projektům patří nahrávky z Afriky, Asie, alba Billyho Bragga a finské skupiny Värttinä. "O české hudbě jsem získal představu už dříve: mám doma alba Leoše Janáčka, Ivy Bittové, Idy Kelarové. Čechomor disponuje průrazným, nosným zpěvem, líbí se mi, jak zní dohromady housle s cellem, slyším v tom hudbu z vesnic i hor, ten rytmus mi připomíná, když jsem natáčel s finskou skupinou Värttinä, oni to dělají podobně, jejich hudba je rozdrobena do malých rytmických jednotek, zní to hodně tajemně, ale přitom to dává smysl."

"Album jsme si mohli produkovat sami jako předešlé desky, ale tentokrát jsme chtěli získat odstup," říká Karel. "Ben nám nabízí alternativy, nechá nás vybírat, ta spolupráce probíhá, jako když listuješ v jídelním lístku. Ben má zkušenosti z celého světa a otevřel nám úplně novou cestu." Do studia Sono si přinesl i některé nástroje ze své obsáhlé sbírky: bouzouki, barytonové housle, steel-kytaru.

"Práce se zahraničními producenty je jiná v tom, že mají větší zkušenost," dodává zvukař Petr Kovanda ze studia Sono. "Ben pracoval hodně na Balkáně, tam jsou specifické nástroje, každý z nich se jinak snímá, má jiný zvuk."

Ocenění

2001: Anděl - Kapela roku, Album roku (Proměny), Piseň roku - Proměny
2002: Český lev za hudbu k filmu Rok Ďábla (Čechomor, Nohavica, Karel Holas)
2003: Anděl za nejprodavanejsi DVD roku Proměny tour 2003
2003: Zlatá česká dvanáctka za píseň Slunéčko (hitparáda ČRo 1 Radiožurnál)

Další:

Multiplatinová deska za Proměny,
Platinová deska za CD Live (2002),
Platinová deska za Proměny tour 2003,
Platinová deska za Rok Ďábla(2002),
Platinová deska za Čechomor (2000),
Platinová deska za Co sa stalo nové (2005)