Projekt Česko zpívá koledy, jehož cílem je sejít se ve stejný den a jeden čas na náměstích, u kostelů či na jiných místech ve městech i vesničkách a zanotovat si společně nejznámější české koledy, měl letos na Pardubicku opět nebývalý ohlas.
A to díky vám, všem čtenářům našeho listu, kteří jste včera večer i přes ne zrovna přívětivé počasí dorazili například na pardubické Pernštýnské náměstí, kde jste společně s námi zpívali ty nejkrásnější vánoční skladby.

A jaké byly vaše reakce na unikátní projekt regionálního Deníku, který ve středu v osmnáct hodin opět spojil celou Českou republiku i řadu míst v zahraničí?

Příjemná atmosféra

„Vystoupení se mi moc líbilo. Atmosféra byla velmi příjemná, i když mi chvílemi byla zima. Výběr koled byl hezký, takže jsem si také pobroukával," svěřil se Deníku spokojený Tomáš Shejbal.
„Koledy k českým Vánocům patří. I když jsou podle mého názoru hodně zneužívány například v obchodech, kde je opravdu nemusím, tak když je člověk slyší takhle naživo, je to příjemná akce," konstatoval Ondřej Martinů.
„Podle mě koledy k Vánocům patří a jelikož už máme prosinec a letos nám sníh moc nepřeje, tak je hezké navodit sváteční atmosféru alespoň takhle. Navíc je to teď poměrně hektické období před koncem roku, takže je fajn moct po práci trochu vypnout a příjemně se odreagovat," nechala se slyšet Klára Horáčková.

„Celé dětství jsem zpívala ve sboru, takže koledy jsou pro mě to, na co se o Vánocích nejvíc těším. Mám je moc ráda. Raději mám samozřejmě ty české než zahraniční," prozradila Lucie Chvojková.
„Myslím si, že se lidé vše᠆obecně rádi scházejí a sdílí spolu různé zážitky. O to lepší je, když se mohou všichni společně zapojit a nebýt jen pozorovateli. Tato akce se mi velmi líbila. Koledy k Vánocům patří. Jsem rád, že jsem si mohl společně s ostatními z plna hrdla zazpívat a doufám, že se tento projekt Česko zpívá koledy uskuteční i příští rok," uvedl Lukáš Argay.

„Nelituji toho, že jsem si udělala ve středu večer čas a přijela do Pardubic a zazpívala si s ostatními na náměstí koledy. Akce mě naladila na Vánoce. Koledy si doma pravidelně pouštíme. Je krásné, že koledy neslyším pouze doma z rádia, ale mohu je také společně sdílet. Teprve pak to má tu pravou atmosféru," prohlásila Eliška Matějková.

„Na včerejší zpívání koled jsem vyrazil se svými nejbližšími přáteli. Bylo to fajn. Člověk si na náměstí mohl dát svařák nebo punč a u toho si zazpívat oblíbené koledy. Z lidí vyzařovala radost a nadšení. Nikdy jsem nic takového nezažil. Příští rok přijdu určitě znovu," sdělil s úsměvem na rtech Jiří Chmelík.

„Od té doby, co v Pardubicích studuji vysokou školu, navštěvuji vánoční trhy každý rok. Letos poprvé jsem se zúčastnila i zpívání koled na Pernštýnském náměstí. S kamarádkami jsme si to užily. Ze všech koled se mi nejvíce líbila koleda Nesem vám noviny, jelikož patří mezi mé nejoblíbenější. Líbí se mi, když se lidé sejdou na jednom místě a vytvoří spolu něco nevšedního. To je přesně to, co naše společnost potřebuje," svěřila se Darja Vičíková.

Milé překvapení

„O této akci jsem nevěděla. Šla jsem navštívit kamarádku a co to neslyším, lidé zpívají koledy na Pernštýnském náměstí. Zavolala jsem kamarádce, ať okamžitě dorazí. Byla jsem překvapena, protože v Pardubicích jsem něco takového nečekala. S radostí jsme se připojily ke zpěvu a s punčem jsme si vychutnávaly vánoční atmosféru," řekla Kateřina Švandová.