„Bylo to bez problémů. Dokonce jsem od pořadatelů dostal VIP cedulku s označením legenda. Mysleli, že si to u mě vylepší, ale ani to jim nepomůže,“ smál se Josef Macháček, pětinásobný vítěz Dakaru, který ve svých šedesáti letech pojede opět na čtyřkolce.

Letošní ročník Rallye Dakar, který má 14 etap, začíná v peruánské Limě. Na závodníky čekají převážně duny, kterými se pojede prvních pět etap.

„Slyšel jsem, že se s nimi automobiloví jezdci hodně prali. Já se však nebojím. Když je neprojedu já, tak je nezdolá ani dalších dvacet soupeřů,“ nenechá se před startem Macháček rozhodit.

Barth Racing bude mít v závodu dvě čtyřkolky, dva motocykly a oproti loňsku nově i závodní auto. Za volantem prožije první Dakar Boris Vaculík s navigátorem Martinem Plechatým.

„Někteří závodníci si zkusili v Peru zkušební okruh. Prý byl velice nevyzpytatelný, pojede se na měkkém písku. Zatím se však nestresujeme,“ dodal Vaculík. Kromě Peru povede trasa závodu i přes Bolívii a Argentinu. Tam by mohl být hrozbou zase jemný písek feš-feš.

„Když do něj motorkáři zabřednou, může je shodit ze sedla. Je potřeba tento specifický písek odhadnout předem,“ popisuje motocyklista David Pabiška.

Na startu bude v jiném týmu i Ondřej Klymčiw z Řečan nad Labem, který byl před rokem nejlepším českým motocyklistou na Dakaru. Na náročné podmínky se připravoval v Řecku. „Doufám, že Dakar bude peklo,“ vzkázal.

Na čtyřicátém ročníku slavného závodu se představí celkem 36 českých zástupců. Závěr je 20. ledna v argentinské Córdobě.

Češi na startu Rallye Dakar
Barth Racing: Josef Macháček, Zdeněk Tůma (čtyřkolky), David Pabiška, Rudolf Lhotský (motocykly), Boris Vaculík a Martin Plechatý (automobil).

Klymciw Racing: Ondřej Klymčiw, Petr Vlček, Gabriela Novotná (motocykly)

Další jezdci: Martin Prokop, Tomáš Ouředníček (automobily), Milan Engel, Rudolf Vlček, Jan Veselý, Jan Brabec (motocykly), Tomáš Kubiena, Olga Roučková (čtyřkolky), Aleš Loprais, Martin Kolomý, Martin Macík, Pavel Vrňák, Robert Randýsek, Martin Šoltys (kamiony).