Do schizofrenní situace se dostala pár dní po předčasných volbách vítězná ČSSD. Největším tématem tak nyní není, s kým sestaví sociální demokraté vládu, ale jestli bude jednání vést úřadující předseda Bohuslav Sobotka, nebo místopředseda ČSSD Michal Hašek, který má být v čele vyjednávacího týmu.

Situace v nejsilnější politické straně není pochopitelně lhostejná ani sociálním demokratům z pardubického regionu. Právník Libor Malý tak například svým spolustraníkům rozeslal otevřený dopis, ve kterém kroky vedení ČSSD kritizuje.

Útočný tón

„Jsem znechucen a konsternován tím, do jakého marasmu dokázalo naši stranu dovést současné vedení. To, co členové předsednictva předvádějí od prvního dne po skončení voleb, je až nepředstavitelné," nechal se slyšet Libor Malý.
V útočném tónu pokračuje Libor Malý i v dalších částech dopisu.

„Kde se bere v Michalu Haškovi ta drzost svalovat vinu za katastrofální volební neúspěch jen a jen na Bohuslava Sobotku? Kde zůstává odpovědnost předsednictva a krajských vedení? Obzvláště v situaci, kdy si kandidátky do předčasných voleb upeklo pár bafuňářů u lahve šampusu a členům se dal výsledek pouze tak nějak na vědomí. Opravdu je nutné rozštěpit stranu kvůli tomu, že nebude tolik ministerských postů, kolik si naši chlapci rozdělili již před volbami?" ptá se pardubický člen sociální demokracie a předseda občanského sdružení Stop spalovně.

Více idejí

A jaké je podle Malého řešení? „Pokud má mít sociální demokracie nějakou budoucnost, musí se přeměnit v moderní stranu, s dlouhodobou vizí, pevným a stabilním programem. Nemůžeme postavit program řízení státu na rozdávání sociálních dávek – chce to více myšlenek, více idejí, více práce. Musíme se ptát, co naši představitelé umějí, jak se vzdělávají, co dokázali. Tyto otázky klademe každému zedníkovi, který nám jde opravit koupelnu – tím spíše je musíme pokládat těm, kteří mají řídit naše města, kraje a republiku," dodal Libor Malý s tím, že se obává, aby sociální demokraté nedopadli jako ODS v letošních volbách.

S obsahem dopisu částečně souhlasí i hejtman Pardubického kraje a člen vedení ČSSD Martin Netolický. „S dopisem Libora Malého se dá z velké části souhlasit. Konstatuje známé věci," uvedl hejtman.