Kritéria hodnocení

Při posuzování nutrií posuzovatelé hodnotí několik kritérií. „Začíná se posouzením velikosti, potom se hodnotí kvalita srsti, tedy pesík a podsada, dále hustota a barva srsti, její elasticita a nakonec celkové vzezření kusu,“ vysvětlil předseda Ústřední odborné komise chovatelů kožešinových zvířat při Českém svazu chovatelů v Praze Jan Kaplan a dodal, že celkový počet bodů se v poslední době pohybuje mezi čísly 90 a 100, s tím, že sto bodů je maximum.

„Zvíře, které získá sto bodů, bude ideál, ale za třicet let mé kariéry ještě nikdy maximální počet bodů udělen nebyl,“ doplnil Kaplan.

Zájem o chov upadá

Podle věkového průměru vystavujících v Holicích lze soudit, že mezi mladými chovateli zájem o chov nutrií není. Mezi chovateli nastává generační výměna a současní skalní chovatelů své nástupce nemají. To potvrzují i slova Jana Kaplana. „Chov nutrií již není mezi chovateli na výsluní, tak jako tomu bylo například za totality. Důvody jsou ekonomické, ale svoji roli hrají i problémy s ochránci zvířat, byť ty se vyskytují spíše u masožravých kožešinových zvířat. Například tato zvířata už nikdy nebudou v České republice vystavována. U kožešinových zvířat býložravých, jako je nutrie nebo činčila, hraje větší roli ekonomika. Nutrie se chová v rodinách, kde žije jeden samec a až dvanáct samic. Je vázána na velký kotec, krmí se objemným krmením. Za totality navíc obchodní organizace Zverimex vykupovala od chovatelů kožku, která již dnes není hlavním produktem,“ prozradil Jan Kaplan.

Maso budoucnosti

Hlavním produktem chovu nutrií je dnes maso. Pokusy Českého svazu chovatelů a Vysoké školy zemědělské v Praze ukazují, že maso nutrií je masem budoucnosti. Často totiž splňuje i kritéria kladená na bio výrobky. „Jedná se o maso bílé, srovnatelné s masem králičím. Má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah cholesterolu. Svalovina je navíc protkána tukovým vláknem, takže maso nutrií nemá žádnou specifickou chuť ani vůni a i po úpravě, na rozdíl do masa králíka, zůstává vláčné,“ uvedl Kaplan.

Asi třicet pět let se chovu nutrií v Kostěnicích věnuje Karel Voříšek.

„Zalíbilo se mi to kdysi u jednoho chovatele, a tak jsem se do chovu nutrií pustil i já a v době největší slávy jsem choval až 250 kusů. V současné době jsem ale chov rapidně omezil, takže dnes mám tak do šedesátky kusů,“ pravil Karel Voříšek, který šest svých kusů vystavil také v Holicích. Ani Karel Voříšek ale nemá pokračovatele.

„Podmínky pro chov jsou dnes jiné než dříve. Navíc i prostřední kolem nově postavených rodinných domků prostě není určeno pro chov zvířat. Mladí mají jiné zájmy a nutrie mezi ně prostě nepatří,“ podotkl Karel Voříšek. Na závěr ještě potvrdil, že nutrií maso je skutečně výtečné a lepší než maso králíka.

„Mám ho nejraději pečené se zelím a zeleninou, ale dá se použít na svíčkovou, steaky, ale třeba i na tlačenku,“ řekl kostěnický chovatel Karel Voříšek.

(peš)