Odpůrci revitalizace Tyršových sadů podle návrhu architekta Tomáše Jiránka chtěli v sobotu dopoledne zabránit dalšímu kácení dřevin v tomto městském parku uprostřed Pardubic.

Policejní doprovod

„Měli jsme informace o tom, že se v tuto dobu chystá další kácení, kterému magistrát oficiálně říká pravidelná údržba,“ konstatovala Daniela Lišková z občanského sdružení Chráníme stromy. Místo avizovaných dělníků s motorovými pilami však na aktivisty čekal pouze „doprovod“ v podobě dvou vozů pardubické městské policie.
„Dění v Tyršových sadech budeme dále monitorovat. Máme dokonce rozepsané služby,“ poznamenala Daniela Lišková, která se proti kácení rozhodla bojovat i tím, že v prosinci loňského roku nafotila odvážný kalendář Krása Tyršových sadů s akty svých třech kamarádek.

Jedna z nich, Američanka Sally Anderson, přišla odpůrce kácení podpořit i v sobotu. Spolu s ní se akce zúčastnily asi tři desítky lidí.
„Myslíme si, že tyto akce mají smysl. A to i proto, aby bylo vidět, že jsme se nevzdali,“ řekla členka občanského sdružení Chráníme stromy.
Jeho příznivce naštval postup pardubického magistrátu. Ten tři dny před začátkem kácení vydal tiskovou zprávu oznamující „pěstební zásah“, který je součástí „pravidelné údržby“ v městském parku.

„Okamžitě jsme pojali podezření, že se nejedná o pravidelnou údržbu, ale o začátek projektu revitalizace Tyršových sadů. Ta přitom nemůže oficiálně začít, mimo jiné i proto, že dosud není vydáno povolení ke kácení a není ani přidělena dotace. Požádali jsme tedy okamžitě o vyjádření ke skutečnému rozsahu a důvodu kácení. Dosud jsme ale nedostali žádnou oficiální odpověď, i když je magistrát povinen zaslat ji bez zbytečného odkladu. Chtěli jsme kontaktovat i náměstka pardubické primátorky Františka Brendla, který má tento projekt za město na starost, ale bylo nám sděleno, že je na dovolené,“ informovala náš Deník Daniela Lišková, jež se v sobotu starala též o hudební doprovod – hrála na bubínek.

„V současné době jsou káceny všechny tzv. podlimitní stromy a keře podle projektu Tomáše Jiránka. Jedná se o přibližně 160 až 190 stromů a značné plochy keřů. Označení kácení takového rozsahu za pravidelnou údržbu je absurdní, neboť po několika takových zásazích by v parku nezbyl ani jeden strom,“ reagoval předseda občanského sdružení Zelená pro Pardubicko Jan Linhart. Ten upozornil na to, že mezi prvními „náhodou“ padly stromy, které by bránily vybetonování dvanáct metrů široké promenády napříč parkem.

Právě betonová promenáda inspirovala aktivisty k sloganu, který se objevil na transparentu a byl namířen proti sdružení Pardubáci, jehož je náměstek primátorky František Brendl šéfem. „Pardubáci – předvolební sliby, povolební beton,“ zněl nápis.

„Zastírané zahájení revitalizace Tyršových sadů považujeme za potenciálně protiprávní, nedůstojné a hazardní. Domníváme se, že mohlo být porušeno územní rozhodnutí, které požaduje, aby odstranění dřevin nastalo nejdříve 10 dnů před začátkem stavebních prací, což nebude splněno. Pokud se projekt nebude realizovat, například v důsledku nepřidělení dotace, bude mnoho mladých a zdravých stromů vykáceno zbytečně.  Stromy pak padnou úplně bezdůvodně,“ pokračoval Jan Linhart.

„Na nešetrné zásahy do životního prostředí i nehospodárnost  projektu jsme opakovaně zastupitele města upozorňovali již v době schvalování projektu,“ zdůraznil.

Pohrdají názory lidí

„Bez odezvy zůstala i naše žádost, aby se s kácením počkalo, než se jeho legálnost a opodstatněnost vyjasní,“ prohlásil šéf občanského sdružení Zelená pro Pardubicko, podle něhož jde o nedůstojné pohrdání názorem více než pěti tisíc lidí, kteří podepsáním petice požadovali zdravé stromy v parku ponechat.