Zákon 247/1995 sbírky § 16, odstavec 9 říká: "V objektu, v němž je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí je ve dnech, ve kterých v těchto objektech probíhá hlasování, zakázána volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty. A právě tento bod zákona porušil hned v úvodu voleb místopředseda volební komise v Pardubicích.

Za stůl volební místnosti číslo 1006 na Základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích usedl v černém tričku se symbolem přeškrtnuté mešity - znakem snadno odkazujícím na kandidující stranu Blok proti islamizaci.

Zdroj: DENÍK/Jiří Sejkora

Incident krátce po čtrnácté hodině přijela na místo řešit policie. Po domluvě s policisty předseda volební komise odeslal svého místopředsedu se převléknout. Na otázky Deníku, proč jako člen a místopředseda volební komise zvolil oděv, který je v konfliktu s volebním zákonem, muž odmítl reagovat s tím, že nechce hovořit s médii. S možnými problémy ale podle všeho počítal, v batohu měl s sebou přichystané náhradní tričko.

"V zákoně je jasně dán zákaz volební agitace ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí. Předseda volební komise mi sdělil, že dotyčný se na jeho výzvu převlékl, čímž došlo k nápravě situace. K pochybení došlo, jak by to ale ve finále hodnotil soud je otázkou, to pochybení už se na místě napravilo," uvedl Cyril Štangl za oddělení vnitřních věcí Krajského úřadu Pardubického kraje, který dohlíží nad volbami.

Členy volební komise prapodivné tričko nechalo bez reakce až do příjezdu policie. Předseda volební komise na naše otázky uvedl, že si trička svého kolegy nevšiml. Seděl přitom přímo vedle něho. Další se zase zajímali hlavně o to, proč celou situaci natáčíme a fotíme a zda k tomu máme povolení. Dotyčný místopředseda komise se před naší kamerou beze slova vysvětlení pokoušel co nejrychleji najít toalety, aby mohl triko převléknout.

Až poté, co se situací přijela zabývat policie se pak někteří další členové volebních komisí osmělili. "Byla to od něj provokace. Zkusil to a asi čekal, že to tak dopadne, protože jinak by si náhradní triko nebral," uvedla jedna z nich. "S pravidly volební místnosti jsme byli všichni seznámeni, musel o tom tedy vědět," dodal další člen komise. 

Místopředseda komise nakonec na svém místě zůstal i po zbytek dne. Už ale v šedém náhradním tričku.

Vysypávání volební urny během voleb do poslanecké sněmovny.
Volební místnosti se zavřely. Začíná sčítání hlasů