Až soudním sporem o náhradu škody může skončit revitalizace Tyršových sadů. Už před zahájením oprav se zdálo pravděpodobné, že se kontroverzní projekt k soudu dostane. Všichni ale očekávali, že v něm budou aktivisté z občanských sdružení žalovat město Pardubice. Teď to však spíš vypadá, že právě město by mohlo vymáhat náhradu škody na brněnské firmě D.I.S., která má opravu zajistit.

Minulý čtvrtek totiž zástupci firmy odmítli převzít staveniště a zahájit práce. Další jednání se společností D.I.S. je naplánováno na zítřek.
„Předpokládám, že uzavřeme dodatek ke smlouvě, který upřesní termín zahájení a dokončení stavby. Ovšem lhůta na provedení stavby, tak jak byla v zadání výběrového řízení, musí zůstat zachována," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Hrozí soud

Ve hře je nicméně i možnost, že společnost  zůstane u rozhodnutí od smlouvy odstoupit. Podle zákona by se město sice prý mohlo v tomto případě domáhat plnění smlouvy soudně, vedení města se však shoduje v názoru, že takovýto postup by neměl smysl.
„V případě, že by firma D.I.S. zakázku dál odmítala, museli bychom s ní spolupráci ukončit a okamžitě vypsat nové výběrové řízení na dodavatele stavby. I tak by se regenerace sadů zdržela minimálně o pět měsíců," konstatoval náměstek pardubické primátorky Martin Bílek.

„Zcela určitě bychom se však na soud obrátili se žalobou o náhradu škody a ta by v tomto případě nebyla malá, zvlášť pokud by město vinou smluvního partnera přišlo o evropské dotace," dodala pardubická primátorka.

Nejasnosti odmítají

Brněnská stavební společnost údajně odmítla stavbu převzít kvůli nejasnostem kolem projektové dokumentace.
„My jsme však přesvědčeni, že dodavatel má vše, co k zahájení prací potřebuje. Začínat se totiž bude demolicí a výkopovými pracemi a těch se změny, vyvolané vyjmutím zeleně z původního projektu, z valné většiny netýkají," sdělil Martin Bílek s tím, že podobný postup ze strany stavební firmy je velmi nestandardní.

Zastupitelé města zatím o celé situaci příliš informací nemají a čekají, jak dopadne zítřejší jednání mezi vedením města a brněnskou firmou.
„Informace čerpám pouze z médií. Ale pokud by firma odmítla zahájit stavbu, byl by to průšvih. Pochopitelně hlavně kvůli evropským dotacím," nechal se slyšet šéf zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

Stížnost do Bruselu

S opačným pocity sledují jednání firmy D.I.S. zástupci občanských sdružení, kteří bojovali proti nákladné revitalizaci parku v centru Pardubic. Proti realizaci projektu organizovali petice i demonstraci, nyní se ale hodlají držet zpět a čekat, jak celá věc dopadne.
„Do vztahu mezi městem a zhotovitelem nemůžeme zasahovat. Připravujeme ale stížnost pro regionální radu, která bude o přidělení dotace rozhodovat. Dále také chystáme stížnost přímo do Bruselu kvůli předraženosti projektu. Myslím, že teď není vhodná doba na takové plýtvání penězi. Revitalizaci navíc stále prověřuje i Úřad na ochranu hospodářské soutěže," uvedl Jan Linhart ze sdružení Zelená pro Pardubicko.

Lukáš Dubský