Pardubičtí doktoři v ní reagují na dotazy čtenářů a čtenářek listu. Na stránkách ji najdete vždy ve středu. Dnes odpovídá pardubický praktický lékař   MUDr. VÍTĚZSLAV NOVOHRADSKÝ.

Dobrý den, pane doktore. Když započali moje problémy, začal jsem chodit na různá vyšetření, ale bál jsem se říci v ordinaci popravdě, že občas na diskotéce experimentujeme s drogami. Začali se mi dělat petechie po aplikaci nosem. Lékař po hospitalizaci s různými vyšetřeními nezjistil žádnou příčinu a nijak mě ani tedy neléčil. Ale v hnisavém bodě byl prý zvýšený stafylokok zlatý. Prosím, poraďte, co je v mém těle špatně, co spouští moje obtíže. Děkuji, Mirek.

„Vážený Mirku, nazývat, byť nepravidelný, příjem jistě tvrdých drog experimentováním je dost eufemické. Nevím, zda je nyní moderní na Pardubicku šňupat kokain nebo pervitin, ale obojí vás přímo ohrožuje na životě svým vlivem na tělo. Z tohoto pohledu honit zlatého stafylokoka je nepodstatné. Každopádně svědčí o selhání jak lokální, tak možná i celkové imunity, jejíž příčinou mohou být drogy a je extrémně varovným znamením. Rovněž jste rizikem, jako nosič této agresivní bakterie, pro své okolí. Popisované kožní projevy stafylokok bezpochyby má. Nevím, jaká vyšetření jste absolvoval a zda jste byl přeléčen antibiotiky, ale pokud se lékaři nesvěříte a nepřehodnotíte Váš životní styl, těžko Vám někdo pomůže k vašemu prospěchu."