Že byste to do školy, která se nachází v obci se zhruba 600 obyvateli a poskytuje vzdělání „pouze" žákům prvního  stupně, neřekli? Jenže ona je v regionu naprosto výjimečná hlavně pestrou škálou aktivit, které svým žákům nabízí.
Děti si každoročně mají možnost zazpívat na prknech pražského divadla Broadway při soutěžní části festivalu Svatojánské muzicírování, kdy v porotě pravidelně zasedají známé osobnosti českého muzikálového nebe, nebo se seznámit s řeckou kulturou při různých studijně poznávacích pobytech v této zemi.

Velký důraz je zde kladen i na sportovní aktivity – od volejbalu přes fotbal až po faustball, což je kolektivní míčová hra, která se podobá volejbalu. Ve Zdechovicích má tento sport skvělé zázemí –  vždyť tu trénuje i česká reprezentace.
„Tato škola je pro mě oázou dobré práce s dětmi, příjemným rodinným prostředím a obrovskou energií, kterou zde dětem věnují. Na setkání s nimi se vždy těším," vyjádřila se už dříve patronka Monika Absolonová. I ta určitě bude zvědavá na to, kolik dětí letos do zdechovické malotřídky dorazí k zápisu do první třídy.

Rozšíří kapacitu?

„Máme signály, že by jich mělo být mnohem více, než je naše současná kapacita. Proto uvažujeme o tom, že bychom ji rozšířili. Prostory i zázemí na to máme," sdělil ředitel zdechovické školy Jan Mazal.
„Jsme rádi, že o školu je zájem. Už teď do Zdechovic dojíždějí děti z Chvaletic, Přelouče či Heřmanova Městce. Vypadá to, že bychom tu mohli přivítat i žáky z Pardubic," poznamenal Jan Mazal.
„Zápis, který se koná ve čtvrtek 23. ledna od 15.30 hodin, se ponese v duchu našeho celoročního projektu Jsme hrdými Čechy," upřesnil.

„Nemyslím si, že bychom jako venkovská škola měli problém s naplněností. Spíše občas doplácíme na to, že zde máme pouze první stupeň. Když někdo u nás absolvuje a má třeba mladšího sourozence, který by tu mohl klidně studovat, rodiče ho mnohdy přihlásí na jinou školu jen proto, aby mohli dojíždět společně oba dva. Jako rodič chápu, že je to praktičtější, ale jako pedagoga mě to mrzí," dodal.