„Na chirurgii ve Svitavách se rozšířil covid od jednoho pozitivního pacienta, který tam byl hospitalizován. Péče o covidové pacienty už nebude pro personální podstav probíhat na interně, ale na ORL Svitavské nemocnice. Nemocnice proto musela omezit operativu,“ obrátil se na redakci Deníku Petr Dvořák.

Pozitivně testovaných lidí na covid-19 v regionu rychle přibývá. Laboratoře za sobotu hlásily 286 nových případů a za neděli o stovku méně, tedy 186. Ve všední dny ale počty v minulém týdnu šplhaly ke čtyř stovkám.

A opravdu situace v krajských nemocnicích není růžová. Pacientů s koronavirem přibývá.

„Ve Svitavské nemocnici bylo původně plánováno zřízení covidové jednotky na čtvrtek 4. listopadu. Vzhledem k tomu, že se podařilo náhodně zachytit několik pozitivních očkovaných pacientů, kteří byli původně přijati pro jiné obtíže, nemocnice přistoupila k otevření covidové jednotky už ve středu,“ potvrdila komplikace Kateřina Semrádová, mluvčí Nemocnice Pardubického kraje.

Psali jsme již:

Ilustrační foto
Koronavirové info: Nemocnice v kraji mění plány, covidových pacientů přibývá

Covidová jednotka vznikla na urologickém oddělení. Změny v provozu si vyžádaly také zásah do plánované péče a je reálné, pokud se bude situace nadále zhoršovat a počty hospitalizovaných stoupat, že bude k omezením docházet častěji.

„Momentálně je ve Svitavské nemocnici s covidem-19 hospitalizováno sedm pacientů. Jeden z nich vyžaduje intenzivní péči. Všichni ti, u nichž byla covid pozitivita zjištěna při hospitalizaci, byli očkovaní,“ dodala Semrádová. Při péči o pozitivní pacienty byla podle vedení nemocnice dodržena veškerá opatření a postupy. „U některých pacientů jsme zahájili léčbu monoklonálními protilátkami,“ podotkla mluvčí.

Ilustrační foto
Nemocnice v Pardubickém kraji ruší návštěvy

Krajské nemocnice postupně mění péči o pacienty s covidem-19. Zatímco při nižším výskytu onemocnění přijímalo tyto pacienty pouze infekční oddělení Pardubické nemocnice, když se situace zhoršila natolik, že kapacita infekčního oddělení už nestačila, nemocnice zřídily vlastní covidové jednotky.

„Infekční oddělení v Pardubicích je téměř obsazené. V pátek a sobotu vznikly jen v Pardubicích dvě covidové jednotky s kapacitou dalších přibližně padesáti míst, přičemž momentálně je jenom v Pardubicích hospitalizováno 57 pacientů,“ přiblížila aktuální situaci Semrádová. Covidové jednotky vznikají i v ostatních nemocnicích v Pardubickém kraji.