Čokoládové lanýže

doba přípravy: 120 minut
obtížnost: střední
kal. hodnota 1 ks: 93 kcal

Potřebujete na 30 kousků:

300 g čokolády
100 ml smetany na šlehání
100 g mandlí nebo kandované pomerančové kůry
100 g kakaa
špetka mletého čili
špetka soli

Postup:

1. V kastrůlku povařte smetanu a nalijte ji do misky s drobně nasekanou čokoládou. V parní lázni nechte rozpustit. Pak ji prošlehejte metlou nebo vidličkou, aby byla hladká. Kdyby se čokoláda srazila, přidejte lžíci studeného mléka a dobře promíchejte.


2. Okořeňte a přidejte celé nebo sekané mandle či pomerančovou kůru. Nechte vychladnout. Dvěma lžičkami a pomocí prstů tvarujte noky nebo kuličky, obalte je v kakau, ozdobte mandlí či kouskem kandované pomerančové kůry.

Tip:

Lanýže můžete před obalením v kakau ještě namočit do rozpuštěné čokolády.

Plněné datle

doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
kalorická hodnota: 69 kcal

Potřebujete na 30 kousků:

200 g datlí
200 g marcipánu
100 g sekaných slaných pistácií (nebo kokosu)

Postup:

Datle omyjte, osušte, nařízněte a vypeckujte. Z marcipánu vyvytvarujtejte válečky silné jako prst a dlouhé asi 3 cm. Obalte je v sekaných pistáciích (či kokosu) a datle jimi naplňte.

Plněné sušené meruňky

doba přípravy: 35 minut
obtížnost: snadné
kalorická hodnota: 45 kcal

Potřebujete na 30 kousků:

50 ml smetany
100 g čokolády
200 g sušených meruněk
100 g loupaných mandlí

Postup:

Smetanu svařte, nalijte do kastrůlku s čokoládou nalámanou na kousky a povařte ve vodní lázni. Sušené meruňky nařízněte, napíchněte na párátka a namočte do rozpuštěné čokolády. Dejte je na mřížku, nechte ztuhnout a plňte mandlemi.

Marokánky

doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
kalorická hodnota: 53 kcal

Potřebujete na 30 kousků:

125 ml mléka
100 g kandované pomerančové kůry
100 g rozinek
100 g loupaných mandlí
40 g cukru
10 g másla
1 lžíce hladké mouky
100 g čokolády na vaření, kakao
50 ml smetany na šlehání, 30%,

Postup:

Do kastrůlku dejte mléko, cukr, smetanu, máslo a mouku, přiveďte k varu a minutu povařte. Přidejte nakrájenou pomerančovou kůru, rozinky a mandle nakrájené na nudličky. Zamíchejte a odstavte z ohně. Na plech s pečicím papírem hmotu nalijte a pečte v mírně teplé troubě 15–20 minut.
Vychladlé těsto potřete čokoládovou polevou, případně zdobte želatinovými medvídky. Až čokoláda ztuhne, krájejte ji na bdélníčky. Řezné plochy můžete t obalit v kakau.

Fíkové cukroví

doba přípravy: 35 minut
obtížnost: snadné
kalorická hodnota: 46 kcal
Potřebujete na 30 kousků:
200 g sekaných fíků
100 g mletých mandlí
100 g mandlových lupínků
1 lžíce medu
5 lžic kakaa
3 špetky čili
špetka soli

Postup:

Smíchejte fíky, mleté mandle, med, čili a sůl. Z hmoty vytvarujte malé válečky, které obalte v mandlových lupíncích a kakau.