Už šest let se pokouší Starý Mateřov vybudovat napojení na cyklostezku ve Starých Čívicích – u Zlaté přilby. Dospělí by se pak bezpečně dostali do zaměstnání do blízké průmyslové zóny a děti na pardubickou Duklu do školy. Hlavní silnice, spojující Mateřov s Čívicemi, je úzká, frekventovaná a nebezpečná, o čemž svědčí pomníčky, které ji lemují. Poslední vážná nehoda cyklistky se zde stala koncem loňského roku. Žena srážku s autem naštěstí přežila, ale s následky bojuje dodnes.

V CESTĚ HANGÁRY

Přirozené trase cyklostezky stojí v cestě vojenský objekt s hangáry. „Armáda nám nejprve přislíbila, že nás přes své území pustí, ale nakonec z toho sešlo," vylíčil starosta Mateřova Pavel Sehnoutek, s čím se obec při plánování stavby potýkala.

„Začali jsme proto řešit možnost vykoupit pruh pozemků před zdí vojenského areálu. Ale ani tam jsme nepochodili. Majitelé nejsou místní a za svou půdu požadovali velice vysoké částky," uvedl starosta. Nakonec zastupitelé Mateřova rozhodli, že se cyklostezka vojenskému areálu úplně vyhne. Bude kvůli tomu o 300 metrů delší, ale z velké části povede po obecní cestě.

POSLEDNÍCH 20 METRŮ

„Ještě řešíme posledních asi dvacet metrů s Vojenskou stavební a ubytovací správou, ale je to na dobré cestě. Uzemní rozhodnutí máme a po získání tohoto posledního pozemku, bude snad i stavební povolení, s nímž už můžeme žádat o dotaci," doplnil starosta. Cyklostezka bude stát dva miliony korun, 85 procent nákladů by obec mohla získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ale je připravená i na nouzovou variantu. Když nezíská dotaci, položí na cestu asfaltový povrch přibližně za půl milionu korun, které zaplatí ze svého rozpočtu. Tak jako tak, příští rok už budou zdejší cyklisté jezdit do Čívic po nové cestě. „Pokud nebude dotace, bude cesta užší, ale svůj účel stejně splní," dodal starosta.