Linky jsou v provozu od začátku června a cyklisté i pěší turisté budou nově moci jejich služeb využívat po celé čtyři měsíce, tedy až do 29. září 2019. Turistické autobusy uzpůsobené pro převoz kol jezdí každou sobotu a neděli, ale také o státních svátcích.

Celkem pět turistických autobusů vozí zájemce nejen k atraktivitám historických měst, jakými jsou například Chrudim, Litomyšl, Polička, Moravská Třebová, Svitavy a Vysoké Mýto, ale i na řadu dalších zajímavých míst. Patří k nim zámek v Nových Hradech, Toulovcovy maštale, Muzeum dýmek v Proseči, rozhledna Terezka, Hřebečské důlní stezky či rozhledna na Kozlovském kopci. Cestující s koly i bez nich se ale mohou vydat i mimo region Českomoravského pomezí a nechat se cyklobusem zavézt třeba na Dolní Moravu, do Čenkovic, na Šerlich, do Žďárských vrchů nebo k Sečské přehradě.

VÍTANÁ POSILA

Turisté si cyklobusy velmi oblíbili. Využívají je nejen jednotlivě, ale také ke společně organizovaným výpravám. „Při přípravě některých výletů nejprve sama nasednu do cyklobusu a trasu si projedu na kole, abych věděla, co a jak. Pak se můžeme s klidem vydat na stejnou cestu společně,“ vysvětluje Hana Pilařová z chrudimské pobočky Klubu českých turistů. Cyklobusy podle ní řeší i občas nedostatečnou kapacitu běžných autobusových linek. „Někteří provozovatelé vysílají na spoje malinkaté autobusy, která svými rozměry připomínají spíš větší sanitku. Takže už se nám stalo, že nás řidič takového vozidla prostě nevzal. Jindy jsme zase vyjeli plní už z Chrudimě a řidič pak už na zastávce ve Slatiňanech hlásil, že nikoho dalšího nepřibere,“ vzpomíná Hana Pilařová. (man)