Na pláž dolanského písníku Hrádek se ke startu postaví více než 700 triatlonistů. Ti nejlepší z nich získají tituly mistrů republiky a také body do Ford Czechman Tour (Český pohár v dlouhém triatlonu a duatlonu).
Na závodníky čekají distance středního triatlonu, tedy 1,9 kilometru plavání v písníku Hrádek, 90 kilometrů cyklistiky rozdělených do dvou okruhů a 21 kilometrů běhu.

„Změnou oproti loňsku je, že jsme centrum závodu přesunuli na poloostrov, na kterém bylo dřív parkoviště. Získáme díky tomu více prostoru pro zázemí, což bude pro závodníky příjemnější. I upravená běžecká trať bude kontaktnější a pro diváky zajímavější,“ těší se Tomáš Petr, ředitel závodu.

Czechman je pro triatlonisty významnou událostí sezony. Důkazem je nejen mimořádný počet startujících, ale také fakt, že závod byl vyprodán během několika dnů po spuštění registrací. „Těší nás i to, že na startovní listině máme přes 90 žen. Troufám si říct, že Czechman je největším ženským závodem na českém území,“ říká Petr.

Nabité startovní pole slibuje dramatickou podívanou i pro diváky. Na startu nebude chybět Lukáš Kočař, který obhajuje titul mistra republiky. „Přijede i Slovák Pavel Šimko, který loni přišel o vítězství až těsně před cílem. A těším se, co předvedou další čeští zástupci,“ dodává Petr.

Se startovním číslem 1 se na trať vydá legenda českého triatlonu Petr Vabroušek, který je rekordmanem v počtu vítězství na Czechmanovi. V kategorii žen zase nechybí ve startovní listině loňská vítězka Helena Kotopulu, ale i další závodnice.

Start triatlonového závodu je v sobotu naplánován na pravé poledne.