Stát se novým dárcem krve, dozvědět se cenné poznatky o svém zdraví, odnést si důležité informace o prevenci a navrch získat autogramy pardubických hokejistů nebo vstupenky na jejich zápas. To vše bude možné v jeden den v Pardubické nemocnici při dnešním Dni zdraví.

NEPODCENIT PREVENCI

Dopoledne se bude konat již tradiční nábor nových dárců krve na transfuzním oddělení pod názvem Daruj krev s pardubickými hokejisty. Nejcennější životní tekutinu bude možné věnovat od 7 do 11 hodin.

„Poté bude následovat program zaměřený na prevenci. Nejprve se bude konat ve vestibulu budovy Informací od 11 hodin, poté bude od 13 hodin možné navštívit i některé ambulance. Preventivní vyšetření a poradny budou k dispozici do 15 hodin," upřesnil pro Deník Dušan Korel z Oddělení komunikace a marketingu Nemocnic Pardubického kraje.

„Podzimní nábor nových dárců krve s podporou hokejistů pardubického Dynama je již tradiční akcí. Tentokrát jsme se však rozhodli připravit pro veřejnost mnohem širší nabídku, neboť z každoročního Dne nemocnice víme, že mnoho lidí má zájem o informace 
o svém zdravotním stavu. Proto jsme přidali ještě preventivní část programu," prohlásil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

„Důležitým předpokladem pro úspěšnou je léčbu je včasné zjištění onemocnění. Proto je dobře, když lidé nepodceňují prevenci. Čím dříve se zdravotní problém zjistí, tím je větší šance na uzdravení. Pochopitelně i léčba je méně náročná a méně nákladná," sdělila ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová.

DARUJ KREV S HOKEJISTY

Už vám bylo 18 let? Chcete se zařadit mezi dárce krve? Fandíte hokejistům pardubického Dynama?
To je ideální kombinace 
k dnešní návštěvě trans-fuzního oddělení.

Již popáté se bude konat akce Daruj krev s pardubickými hokejisty, jejímž hlavním cílem je nábor nových dárců. „Nyní netrpíme nedostatkem krve či dárců. Na druhou stranu je vždy lepší, když je registr dárců co nejširší. Proto vítáme každou možnost k rozšíření dárcovské základny. Těší nás, že nás v této snaze již dlouhodobě podporuje Dynamo Pardubice. Velmi si toho vážíme," řekla primářka transfuzního oddělení Helena Geierová.

K DÁRCŮM MAJÍ ÚCTU

„Dárci krve mají naši úctu. Je nám jasné, že jich nikdy není dost, proto se již pět let snažíme pomoci jejich počty rozšířit. Nikdo 
z nás neví, zda někdy v budoucnu nebudeme sami nebo někdo z našich blízkých potřebovat takovou pomoc. Proto tuto akci nejen podporujeme, ale řada lidí z našeho klubu se do ní i aktivně zapojí," pravil generální manažer HC Dynamo Pardubice Pavel Rohlík.

Dárcem krve může být každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let a vážící více než 50 kilogramů. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. K odběru je nutné si vzít občanský průkaz.

„Děkujeme všem, co se rozhodnou darovat krev. Největší přínos pro nás ale mají pochopitelně ti, kteří na odběry následně docházejí pravidelně a dlouhodobě a případně kromě krve chodí třeba i na krevní plaz-mu. Z tohoto pohledu je nejperspektivnější mladá generace," nechala se slyšet Helena Geierová.

Na každého čeká rovněž tradiční dárek od hokejového klubu HC Dynamo Pardubice. Všichni si odnesou po dvou vstupenkách na jedno domácí extraligové utkání, pro prvodárce bude připraven také drobný klubový suvenýr.

„Dárců krve si vážíme. Proto jim chceme tímto způsobem poděkovat. A pochopitelně se naši hráči budou snažit, aby jim připravili i příjemný zážitek při návštěvě našeho utkání," poznamenal generální manažer hokejového klubu.

Součástí akce bude rovněž autogramiáda hokejistů HC Dynamo Pardubice. Uskuteční se od 12 do 13 hodin ve vestibulu budovy Informací. „Autogramiády se zúčastní útočníci Tomáš Rolinek, Petr Sýkora a Petr Hubáček," podotkl mluvčí hokejového klubu Jan Hrabal.

DEN PREVENCE

Na dopolední část Dne zdraví v Pardubické nemocnici naváže preventivní program.

Zájemcům nabídne možnost navštívit řadu vyšetření či poraden a dozvědět se důležité informace o zdravotním stavu či zdravém životním stylu.