V pátek o půl jedenácté dopoledne vyjely z pardubického hlavního nádraží desítky fotbalových fanoušků do polského města Vratislav.
Speciálně vypravený vlak, polepený fotbalovým Eurem „Ladislav Vízek", vezl již fanoušky z Prahy, k těm se připojili i pardubičtí, kteří při odjezdu skandovali „Češi" jako jeden.
Byla nastoupena i policie, ale nebyla zapotřebí. Fanoušci byli celkem ukáznění a až na malé zdržování při nástupu nic neprovedli. Někteří již v tuto dobu drželi v rukou pivo, jiní zase vlajku nebo trumpety.

Dlouhá cesta a delší čekání na zápas

Čekala je čtyřhodinová jízda vlakem a pak čekání šest hodin v Polsku, než fotbal začne. Ptali jsme se jich na obavy a tipy na výsledek.
„Před cestou nějaká ta obava je, protože strávíme čtyři hodiny ve vlaku a pak budeme čekat šest hodin v polské Vratislavi. Rád bych se toho fotbalu vůbec dočkal, což v tom vedru ve vlaku, co tady bude, a s pivem, které si určitě dám, nebude nejlehčí úkol. Jinak to vidím docela optimisticky, jelikož si na nás Rusové docela věří, to by nám mohlo vyhovovat a mohli bychom je překvapit. Doufám tedy ve výhru," sdělil v pátek před odjezdem Jan Kopečný.

Optimistický tip na jasnou výhru

„Cesta bude drsná, vzhledem k počtu fanoušků a přeplněnému kupé. Jinak jsem realista a tipuji, že vyhrajeme 3:1," uvedl Michal Pražan.
„O vlaku jsme se dozvěděli od kamaráda. Jet s ním nám přišlo jako nejjednodušší řešení, nemusíme v podstatě nic zajišťovat. Také nás předem varovali, že se nedoporučuje jezdit autem, bude to tam asi docela ucpané, jelikož jsou svátky," dodal Michal Pražan.

„Během čekání ve Vratislavi se chceme podívat do fan zóny, kde budou stánky a určitě si do zápasu vystačíme," řekl Jan Kopečný.
„Jinak jsme už dříve byli na zápase v Barceloně. Byli jsme na dovolené a náhodou jsme se tam šli podívat," zakončil Jan Kopečný.

Když padne gól, zakřičím si rád

VLADIMÍR JANATA předseda Pardubického krajského fotbalového svazu:  „Česko zase žije fotbalem, je to znát pomalu na každém rohu. V pátek jsem vyrazil povzbudit národní tým do Polska, víckrát se tam ale kvůli konci krajských soutěží nedostanu. Nejsem z těch, kteří by jenom dvě hodiny seděli a ani se nehnuli, když padne gól, zakřičím si strašně rád. Věřím, že prostředí Eura naši reprezentaci zvedne. Po přáteláku s Maďarskem jsem moc nadšený nebyl, ale doufám, že se ze skupiny dostaneme dál."

Dívat se budeme o přestávkách

PETR DOHNAL, ředitel Východočeského divadla Pardubice:
„Fotbal obvykle příliš nesleduji, ale když se jedná o tak důležité zápasy, tak se budu snažit dívat. Toho času je bohužel málo, v červnu odehrajeme asi 50 představení. Věřím ale, že se s herci budeme koukat alespoň o přestávkách či po skončení představení. Bohužel asi neuvidím finále Eura, které se hraje 1. července – tedy ve stejnou dobu jako derniéra inscenace Tajemný hrad v Karpatech na Kunětické hoře. Každopádně držím našim reprezentantům palce."

Markéta Markovicsová