„Chráníme přírodu. Jsem také řidič a přiznám se, že občas z okénka auta něco vyhodím. Ale tady člověk v reálu vidí, co to znamená,“ řekl vedoucí oddílu František Roháč, přezdívaný Fáňa. I on si navlékl rukavice a společně s dětmi se zapojil do práce.

Akce byla součástí projektu Ekologická osvěta mládeže v Pardubickém kraji. Prozatím se jednalo o nultý ročník, do kterého budou zapojeny oddíly, ale i školy. V příštích letech se už projekt nebude týkat pouze silnic v okolí krajského města, ale plošně celého Pardubického kraje .

Ekologická osvěta dětí touto formou je zatím na začátku, o jejím smyslu ale nikdo nepochybuje. Potvrzuje to i František Roháč. „Myšlenka akce se mi velice líbí a určitě bychom byli rádi, pokud by se nejednalo o jednorázovou akci,“ souhlasí vedoucí oddílu.

„Úklid příkopů provádí Správa a údržba silnic Pardubického kraje, ovšem kvůli financím a počtu pracovníků to může udělat tak jednou do roka, což je velmi málo. Jsme rádi, že nám děti pomáhají. Pro ně je to zase přínosné v tom, že se učí vztahu k životnímu prostředí,“ uvedl radní Pardubického kraje Václav Kroutil.

Pavla Svítková