"Svěřenců dětských domovů je v Pardubickém kraji přibližně stále stejně," řekla ČTK Heřmánková. Šest zařízení v regionu, v Pardubicích, Holicích na Pardubicku, Moravské Třebové a Poličce na Svitavsku, a Dolní a Horní Čermné na Orlickoústecku zřizuje Pardubický kraj, soukromý dětský domov Markéta existuje ještě v Radhošti u Holic. Celkem jsou tato zařízení schopna se postarat o 187 dětí.

Podle zákona dětské domovy zajišťují péči o děti s nařízenou ústavní výchovou, které nemají závažné poruchy chování. V domovech mohou pobývat od tří do 18 let, případně do ukončení přípravy na povolání. "Hlavními důvody pro umístění dítěte do dětského domova jsou zejména zanedbání výchovy, týrání a zneužívání nebo tíživá sociální situace rodiny. Pro tyto děti dětský domov zabezpečuje plné přímé zaopatření, plní úkoly výchovné, vzdělávací a sociální podle individuálních potřeb jednotlivých dětí," uvedla Heřmánková.

Česko s 80 dětmi v ústavech na 100.000 obyvatel patří v Evropě k zemím na samém konci žebříčku. Svěřenci dětských domovů či výchovných ústavů se také často v dospělosti stávají pachateli kriminálních činů, zhruba polovina z nich končí ve vězení. Naopak například v Británii je v ústavech vzhledem k počtu obyvatel dvacetkrát méně dětí než v Česku, za 15 let klesl jejich počet z 60.000 na desetinu. Děti v Evropě mnohem častěji nacházejí adoptivní rodinu nebo se jim dostává pěstounské péče.

Ředitelka největšího regionálního dětského domova v Pardubicích s místy pro 44 svěřenců Zdeňka Hrubešová považuje údaje o kriminalitě dětí, které prošly ústavy, za nadnesené. "Podíleli jsme se na vypracování dokumentu o klientech dětských zařízení, ale máme za to, že nebyl kompetentně vyložen. Do registru se dostaly všechny osoby například i za přestupky, jakými je třeba jízda načerno v městské dopravě. O dětech, které prošly naším domovem, máme jen omezené informace, ale z toho, co víme, žádné z nich s sebou nenese známky kriminální kariéry," řekla ČTK Hrubešová. Naopak ředitel soukromého Dětského domova Markéta Tomáš Och problémy svých bývalých svěřenců připouští. "Ty děti si toho hodně prožily a nedá se to jen tak změnit. Mají k šikmé ploše velice blízko. I děti z dobrých rodin jsou často na hraně," uvedl Och.