Radnice nepromine půjčku Tělocvičné jednotě Sokol Pardubice ve výši 32 milionů korun, kterou měla splatit do konce prosince. Dobu splacení jí odloží o rok. Jednota má potíže s opravami sokolovny a ještě nedostala evropské dotace.

„Jsme si vědomi toho, že Sokol je ve velice těžké situaci. Navrhujeme jim, aby požádali o prodloužení splacení půjčky, podle aktuální situace za rok navrhneme řešení," řekl náměstek primátora Jiří Rozinek (ČSSD).

Opravy se prodraží

Opravy sokolovny mají zpoždění a zároveň se prodražují. Stavební firma zvítězila s částkou 88 milionů korun, rozpočtová cena odhadovala náklady na projekt na sto milionů korun. Devět desítek let stará budova je ale poškozenější, než se předpokládalo, a tak opravy nakonec vyjdou na 115,5 milionu korun.

„Chybami v projektu přijdou sokolové o část evropské dotace. Nevíme přesně o kolik. A pokud by nevznikly vícenáklady, měli původně dostat od města dotaci 15 procent na doplacení projektu a 85 procent dostat z Evropské unie," dodal Jiří Rozinek.

Z Evropské unie měla Tělocvičná jednota Sokol čerpat sedmdesát milionů korun. Částka může být nakonec o několik milionů korun nižší. Jednota také musela požádat poskytovatele evropských dotací o více času na dokončení oprav. Projekt má být hotový o rok později, v červnu příštího roku.

Půl roku práce stály

S první stavební firmou se sokolové nedohodli na podobě a ceně víceprací a rozvázali s ní smlouvu. Půl roku stavební práce stály. Vítěz druhého tendru převzal stavbu v září, přitom touto dobou už měla opravená sokolovna sloužit dvoutisícové členské základně i veřejnosti.