Události spojené s pochybením na porodnickém oddělení nemocnice v Třebíči mohou podle psychologů výrazně ovlivnit spokojená manželství a rodinou pohodu. „Obecně hovoříme o tom, že v každé desáté rodině vyrůstá dítě bez svého biologického otce. Ovšem snaha partnera dokazovat, zda je či není dítě jeho, může bez ohledu na výsledek testu poznamenat celý vztah. Nebál bych se říct, že se jedná o degradaci partnerky a důvěry k ní,“ říká psycholog Jan Lašek.

I přesto v těchto dnech laboratoře zabývající se analýzou DNA a dokazováním otcovství zaznamenávají zvýšený zájem o své služby. „Každá podobná kauza se odrazí i ve více žádostech o analýzu vzorků dítěte na straně jedné a rodičů na straně druhé,“ potvrzuje Radovan Haluza ze společnosti Generi Biotech, který ovšem upozorňuje i na vedlejší produkt takového testu.

Tím je určení otcovství. „Proto by si lidé měli předem rozmyslet, zda jim testování stojí za zjištění té příliš hluboké pravdy týkající se otcovství i rodičovství,“ dodává. Navíc proti skutečnosti, že by analýza DNA mohla odhalit neexistující biologickou souvislost mezi rodiči a dítětem, hovoří velmi nízká pravděpodobnost. Musel by totiž nastat případ, kdy o test žádají rodiče, kterým bylo zároveň vyměněno dítě, což je podle Radovana Haluzy prakticky vyloučené.

Analýza DNA? Urážka ženy

Je důležité za každou cenu vědět, zda domamámevlastní dítě? Podle psychologa a experta na partnerské soužití Jana Laška je „sladké nevědění“ mnohdy lepší pro všechny.

V souvislosti se záměnou dětí na Třebíčsku vzrostl zájem o DNA testy k určení rodičovství. Jaký je váš názor na aplikaci této metody?

Rodičovství je intimní záležitost a snaha odbýt nejistotu tímto způsobemmi přijde velmi riskantní. Vážně totiž ohrožuje soužití a to bez ohledu na výsledek testu.

Co především vnímáte jako problematické při využití genetiky?

Pokud se nejedná o vzájemnou dohodu, pak mi takový krok přijde jako jasný výraz nedůvěry partnera, který může urazit partnerku a celý vztah rozložit.

Dají se popsat motivy, které vedou rodiče k rozhodnutí riskovat?

Může to být strach ze zbytečné investice peněz a citu. Nadruhou stranu je řada párů, které vychovávají adoptované děti a o lítosti nad vynaloženými financemi rozhodně nepřemýšlejí. Lepší je někdy sladce nevědět.