„Pan doktor Michálek požádal minulý týden až do prošetření případu o uvolnění z pozice náměstka léčebné péče pardubické nemocnice. Jako lékař pardubické nemocnice působí dál,“ potvrdila tisková mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Výzva hejtmana

Michálek tak reagoval na výzvu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Podle něho byl náměstek ve střetu zájmů, jelikož v den, kdy chlapec čekal na nemocniční chodbě na pomoc 13 minut, sloužil jako lékař ORL.

„Řekl jsem, že není dobré, aby lékař, který byl v tom daném momentě sloužícím na pohotovosti, byl zároveň člověkem, který zodpovídá za prošetřování mimořádných událostí v nemocnici,“ uvedl pro ČTK Netolický s tím, že tento krok projednával s vedením nemocnice.

Ilustrační foto
Rivalové spojí síly v boji se zákeřnými chorobami

Pardubický kraj je zřizovatelem pardubické nemocnice, v níž k události došlo. Dosud se krajští politici odmítali k odborným otázkám či sporným případům, které řeší policie, vyjadřovat s tím, že k tomu nemají žádnou kompetenci.

Po zveřejnění dokumentu Infiltrace, který se věnuje i případu chlapce krvácejícího přede dveřmi zamčené ambulance, však zasáhl hejtman.

Lékaři nesouhlasí

Odstoupení náměstka Michálka se podle informací, které přinesla Mladá fronta Dnes, nelíbí některým pardubickým lékařům. Podle nich by neměli politici do kauzy zasahovat. „Odstoupení Romana Michálka nás mrzí, protože je ve své funkci velice kompetentní, ale jeho rozhodnutí respektujeme. Nemyslíme si, že u něj dochází ke střetu zájmů, protože už od začátku avizoval, že se na řešení tohoto případu nebude podílet. Nelíbí se nám politické vměšování do této kauzy,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu v Pardubicích Martin Slavík s tím, že lékaři cítí s rodinou chlapce, ale vadí jim, jak je veřejnost informovaná. „Medializace je nešťastná a v tuto chvíli jednostranná, tendenční a podle našich informací ne zcela pravdivá,“ dodal Slavík.

Alena Schillerová.
Kraj: Řešení navrhované ministryněmi nechá mnoho sociálních služeb na holičkách