Události odstartovaly 27. května 1942 atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
Do příprav atentátu byli bezprostředně vtaženi i obyvatelé Pardubic a jeho okolí, kde operovali výsadkáři skupiny Silver A, kteří se na nejvýznamnější odbojové akci v době okupace podíleli.

Gestapo nalezlo Bartošův archiv

V polovině června (za heydrichiády) začalo zatýkání i na Pardubicku. Gestapu se podařilo zjistit adresy konspiračních bytů, které používal i Alfréd Bartoš. V jednom z těchto bytů nalezli i Bartošův archiv, což vedlo k další vlně zatýkání a popravě všech spolupracovníků.

Naučná stezka má podtitul Poslední cesta Alfréda Bartoše. Ta začala krátce po sedmé hodině večer 21. června 1942.
Skupina vojáků Luftwaffe právě opouštěla kinosál v pardubické ulici Bratranců Veverkových. Jen za několik málo okamžiků se za jejich zády ozvala střelba a řev.
V tu chvíli dva příslušníci gestapa právě pronásledovali Alfréda Bartoše.

Právě tato skupina vojáků se stala hrází, která Bartošovi bránila zmizet z dohledu gestapáků. Na rohu Smilovy a Sladkovského ulice tak v bezvýchodné situaci pozvedl svou zbraň a střelil se do spánku. O den později na následky tohoto zranění zemřel…
Operace Silver A je hodnocena jako jedna z nejúspěšnějších operací vyslaných z Londýna. Skupina splnila veškeré úkoly, které jí byly uděleny.

V Pardubicích jsou s touto operací spojeny především Pernerova, Smilova a Sladkovského ulice, bývalý hotel Veselka a potom rovněž Zámeček, kde bylo popraviště gestapa.

O Silver A vznikly v Pardubicích kniha i televizní film
• Pardubice jsou neodmyslitelně spjaty s diverzní skupinou Silver A. Všechny, které zajímají podrobnosti atentátu na Reinharda Heydricha, jistě potěšil Historický ústav. Ten v roce 2012 vydal knihu s názvem Bez výčitek… Genocida Čechů po atentátu na Reinharda Heydricha. Autorem knihy je historik Vojtěch Kyncl, který se podílel rovněž na vzniku naučné stezky Pardubicemi po stopách skupiny Silver A.
Kyncl v knize analyzuje vzpomínky pachatelů a svědků válečných zločinů. Autor hledá odpovědi 
v mezioborovém studiu historie, práva a sociální psychologie.

• Pod názvem Operace Silver A vznikl v Pardubicích také dvoudílný televizní film režiséra Jiřího Stracha. Ve snímku vystupují skutečné historické postavy, nejedná se ovšem o věrnou rekonstrukci tehdejších událostí, děj se více věnuje osobním vztahům mezi protagonisty.
Právě líčení osobních vztahů odbojářů vyvolalo pobouření mezi žijícími účastníky protinacistického odboje a členy Českého svazu bojovníků za svobodu. Asi nejvíce kontroverzní je obraz velitele skupiny Alfréda Bartoše jako sukničkáře a člověka, který během operace udělal několik osudných chyb.
V hlavních rolích se divákům představili Jiří Dvořák (Alfréd Bartoš), Ivan Trojan (František Hladík), Klára Issová (Hana Kroupová), Tatiana Vilhelmová (Táňa Hladíková) či Miroslav Táborský (Arnošt Košťál).