Město Pardubice chystá opravy škol ve výši 42,5 milionu korun. Pardubice stojí běžná údržba městských školních budov ročně kolem deseti milionů korun. Během prázdnin na údržbu a nutné opravy svých škol a školek město letos vynaložilo dalších téměř 12 milionů korun.

Více než 30 milionů korun pak spolkne Základní škola Závodu míru, kde se k plánovanému zateplení přidalo i nutné odstranění azbestu schovaného v plášti školy.

Drobné opravy

„Na osm základních a mateřských škol letos čekaly drobnější opravy. Většina z nich se stihne do konce prázdnin, některé se však protáhnou až do září. Na chod škol a školek to však nebude mít žádný vliv," uvedl Šimon Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Nejvýznamnějším projektem je výměna oken a dveří a oprava podlah v Mateřské škole Gebauerova. Celkové investice se vyšplhají zhruba na 3,5 milionu korun.

Zateplení školy

„Největší školskou investicí letos je zateplení základní školy Závodu míru. Původní záměr byl zvýšení energetické úspornosti. Práce však zkomplikoval nález azbestu ve skryté konstrukci pláště. Ten je třeba neprodleně odstranit," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Samotné zateplení školy nakonec vyjde na 22 milionů korun. „Projekt je spolufinancován z evropských i státních fondů. Přesnou výši dotace ještě nevíme, jedná se však až o 90 procent uznatelných nákladů," doplnila primátorka. Dalších 8,7 milionu korun pohltí odstranění azbestu. Město Pardubice je zřizovatelem 17 základních a 31 mateřských škol.