Šest set starousedlíků zde doplňuje přibližně stovka Romů, žijících ve zdejší ubytovně. Soužití těchto starousedlíků a romských rodin sestěhovaných převážně z Královéhradecka však skřípe.
Občané si stěžují na drobnou kriminalitu, rušení nočního klidu a snížený pocit bezpečí. Za zjednání pořádku obcí dokonce koluje petice, kterou ani ne za týden podepsala třetina obce.

A právě na tuto petici se před nadcházejícími volbami rozhodla reagovat i Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která zde chce lovit volební hlasy do parlamentních voleb.

„Dělnická strana sociální spravedlnosti se rozhodla vyslyšet žádost místních občanů a uspořádá na jejich podporu mítink v neděli 8. září od 14 hodin ve Starých Ždánicích (před obecní hospodou), za osobní účasti předsedy DSSS Tomáše Vandase," informuje tiskový odbor strany.

Jestli to „Dělníkům" na volební vítězství bude stačit, těžko hádat. „Máme demokracii, uvidíme. Je možné, že tu po zkušenostech posledních dní nějaké voliče přesvědčí," míní místostarosta Josef Holub.

„Bojíme se už dlouho, že by se situace mohla zvrhnout. Jsme už proto v kontaktu s policií," dodává místostarosta Josef Holub.
Obec se problém soužití snaží řešit. Spolupracuje s terénními pracovníky, policií, došlo dokonce na zazdění autobusových zastávek.

Samotná ubytovna však patří pod konkurzního správce a na počet ubytovaných obec nemá vliv. Na vedení obce nakonec i tamní Romové sepsali petici kvůli údajné diskriminaci.