V Tyršových sadech je od čtvrtka k vidění čerstvě zasazená magnolie. Neznamená to však, že by začala dlouho odkládaná revitalizace parku. To zde jen Strana zelených (SZ) zahajovala kampaň před krajskými volbami.

Bývalý ministr školství Ondřej Liška vysadil dřevinu na místě, kde stávala magnolie, která na jaře padla kvůli pěstebnímu zásahu v pardubickém parku. Kontroverzní revitalizace Tyršových sadů podle projektu architekta Tomáše Jiránka je trnem v oku nejen Zeleným, ale i mnoha obyvatelům Pardubic, kteří se podepsali pod petici odsuzující nákladnou revitalizaci.
„Projekt nám vadil od začátku. Náměstek primátorky František Brendl sice v některých věcech váhal a nejspíš by mu nevadilo ustoupit, ale bál se, co by tomu řekl architekt Jiránek," podotkl lídr krajské kandidátky SZ Jiří Malík.

„V případě podobných akcí je důležitý proaktivní přístup radnice. Musí se lidem vysvětlovat, jak chce město v projektu postupovat," sdělil Deníku Ondřej Liška. Shodou okolností se den před akcí Zelených o osudu Tyršových sadů jednalo i na radnici. Náměstek František Brendl měl schůzku s architekty a projektanty a všichni zvažovali, jaký postup nyní město zvolí.

„Bude záležet na tom, jak rozhodne odvolací orgán, zda nám povolí kácení stromů. Pokud ano, tak budeme pokračovat v projektu. Osobně si ale myslím, že se nám projekt obhájit nepodaří. Krajský úřad totiž zcela převzal rétoriku zástupců občanských sdružení, které proti opravě parku protestují," řekl František Brendl s tím, že si město nechává zpracovávat hydrologický průzkum.
Pokud odvolací orgán kácení nepovolí, dojde prý ke změně projektu, tak aby nebyla v kolizi se stromy.

„I v tomto případě se ale bude muset kácet. Minimálně množství je 70 až 80 stromů, které jsou ve špatném stavu. Dokud nebudeme znát stanovisko odvolacího orgánu, tak budeme připravovat obě varianty," nechal se slyšet náměstek primátorky.
Zatím není jasné, zda bude možné využít na opravu parku evropské dotace, žádost města byla prozatím stažena.
„Díky oddálení termínu nám svitla naděje. Ale vždy se někdo může odvolat k soudu, a to už by asi byla smrtící rána," dodal František Brendl.