„Pozitivní je také jedna lékařka z interny. Jedná se o komunitní nákazu. Není tam žádná souvislost s pacienty, s žádným nepřišla do kontaktu,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Rovněž kardiologie v Pardubické nemocnici je už kompletně otestovaná, k 22 nakaženým zdravotníkům a 8 pacientům už ze 150 prověřovaných zaměstnanců nikdo další nepřibyl.

Kardiologie by dnes mohla začít opět fungovat v normální režimu, bude se tak ale dít postupně. „V sobotu skončí karanténa zbývajících zdravotníků, takže personálně budeme plně funkční,“ uvedla Semrádová.

Ilustrační snímek. Městské byty
Radnice odloží nájemníkům platby

Zdroj nákazy, která v plné síle vypukla před týdnem, není znám. Nemocnice nyní začala každého hospitalizovaného pacienta před operací testovat. „Stalo se nám totiž už několikrát, že na nějaké oddělení přišel pacient bez jakýchkoliv příznaků a až později byl u něj diagnostikován koronavirus,“ dodala.

V Pardubickém kraji se začíná mnohem více testovat, a je tak odhaleno větší množství nákaz. Testuje se přes 300 lidí denně, počty ještě narostou. „Jednak naše kapacity už nejedou osm hodin denně, ale prakticky nonstop, také nám v tomto týdnu přijde další přístroj na testování, čímž se kapacita znásobí. Další dva přístroje obdrží i Litomyšlská nemocnice,“ uvedla Semrádová.

Veřejnost často poukazuje na to, že se v kraji málo testuje. Vychází totiž z údajů o počtu testování nařízených krajskými hygieniky, které přebírají i média. Tyto indikace jsou však jen malá část, další desítky lidí posílají na testování praktici, pneumologové, infektologové a samotné nemocnice.

Je však pravdou, že se na testování doposud čeká až týden.

V kraji je 175 nákaz

V Pardubickém kraji bylo v pondělí večer 175 zjištěných případů koronaviru, po několika dnech skokových nárůstů kvůli nákaze v Pardubické nemocnici tak došlo ke zklidnění. Nejvíc infikovaných je nyní na Pardubicku – 81, Chrudimsko hlásí 59 pacientů, Orlickoústecko 21 a Svitavsko 14. Uvedli to krajští hygienici.

Ilustrační foto.
Řidiči příliš šlapou na plyn