Jedna z největších letošních akademických slavností se konala v pondělí na pardubické univerzitě. V Aule Arnošta z Pardubic byly dvěma mezinárodně uznávaným osobnostem české vědy uděleny čestné doktoráty.

Za mimořádný přínos v rozvoji oboru filozofie a filozofie výchovy získal titul „doctor honoris causa“ filozof Radim Palouš. „Za udělení čestného doktorátu velice děkuji, a to přímo od srdce. Mám k tomu svůj zvláštní důvod. Je to totiž můj první čestný doktorát na české univerzitě,“ konstatoval profesor, který toto ocenění obdržel na univerzitách v Krakově, Lichtensteině, Yorku, Edinburghu, Pittsburghu, Omaze, Betlehemu a v Soulu.

Svůj sympaticky odlehčený proslov okořenil někdejší mluvčí Charty 77 (v letech 1982 až 1983) i vtipnými postřehy ze své pedagogické praxe. Akademické obci například barvitě vylíčil úsměvnou historku o tom, jak se svými studenty „típal“ svíčku. Nejprve se však zdvořile otázal, zda je na této půdě vůbec možné užít slova „típnout“. Na závěr svého proslovu pak rektorovi pardubické univerzity Jiřímu Málkovi předal memorandum o postavení filozofie na univerzitách.

„Dostanete ho i e–mailem, takže ho budete mít ve svém počítači,“ podotkl třiaosmdesátiletý žák Jana Patočky.

„Na slova pana profesora Palouše budeme dlouho vzpomínat,“ komentoval jeho neotřelý projev rektor Jiří Málek.

Druhý čestný doktorát si z jeho rukou převzala za mimořádný přínos v rozvoji oboru fyzikální chemie se zaměřením na heterogenní katalýzu Blanka Wichterlová z Fyzikálního ústavu Jaroslava Heyrovského Akademie věd.

„Je mi velkou ctí, že jsem toto ocenění obdržela od významné instituce s dlouholetou vědeckou tradicí,“ řekla doktorka chemických věd.

Jako zlá Popelka

„Chemie není ve společnosti příliš oblíbená věda. Je chápána jako zlá Popelka znečišťující životní prostředí. Všichni ale její výrobky spotřebováváme, a ať chceme či nechceme, její role v dnešní společnosti je nezastupitelná,“ dodala Blanka Wichterlová.

Součástí obřadu bylo i slavnostní uvedení do funkce nově jmenované děkanky Fakulty ekonomicko–správní Renáty Myškové. Ta bude v čele na studenty nejpočetnější fakulty stát až do konce roku 2011.