Komu se jednou podařilo upadnout a spálit se na zátěžovém jekorovém koberci, ten ví, že to není příjemná záležitost. Jenže v Pardubicích na takovém koberci děti trénují i pády. Přesto je ale oddíl Karate Lions Pardubice mezi nejlepšími, a to nejen doma. Cenné kovy vozí i z mezinárodních závodů.

Tréninková místnost ve sklepních prostorách TJ Sokol Pardubičky je navzdory výsledkům strohá. Betonová podlaha s šedým jekorovým kobercem. To je bohužel všechno. Zápasníkům všech věkových kategorií zde chybí doslova základní prvek sportovního karatistického ringu – tatami – speciální podložka, která tlumí nárazy.

Šrámy, spáleniny

„Už dvakrát jsem se za poslední dobu spálil. Na lokti při podmetu a na koleni při doskoku. Hojilo se mi to asi měsíc, ale přitom se pořád trénuje," popisuje svoje zkušenosti s jekorovým kobercem patnáctiletý Blade Paterson, bronzový medailista z mistrovství Evropy v Anglii.

„Není to  jen o rizicích zranění. Začátkem dubna jede devět našich zápasníků na mistrovství světa do Kosova. Museli jsme si kvůli tomu půjčit tatami, aby si před zápasy vůbec zvykli na závodní povrch. Není to jen o tom, že na koberci neprovádí přesně to, co mají. Rány a chvaty brzdí, aby soupeře nezranili, což je na závodech znevýhodňuje. Navíc i postoj na tatami je úplně jiný než na koberci. Kolikrát se nám závodníci na tatami i pohybem sami zraní, protože z koberce jsou zvyklí na méně klouzavý povrch a špatně došlápnou. Místo soustředění na soupeře se tak musí věnovat doslova neznámému prostředí," vypočítává nástrahy tréninkového zázemí Ondřej Charvát, předseda pardubického klubu a trenér.

Zapůjčení podložky tatami není ani levnou záležitostí.  Snem je pro karatisty vlastní podložka, kterou by mohl pomoci zafinancovat pardubický magistrát. „Máme podanou žádost a kvůli dětem opravdu doufáme," dodává Ondřej Charvát.
Peníze v malých sportech jsou nedostatková položka. Chce-li klub i nadále podávat výkony na světové úrovni, nic jiného mu však nezbývá…

Za pravdu mu dává i Petra Peceková, mistryně Evropy a asistentka trenéra národní reprezentace, která do Pardubic přijela připravit reprezentanty. „Podmínky by měli mít lepší, s tím by výsledky šly nahoru určitě. Zatím je to tak, jako kdyby oddíl gymnastů cvičil na kruhy bez kruhů. Jsou v situaci jako Martina Sáblíková, která v České republice také nemá zázemí na potřebné úrovni. Výkony drží nahoře nadšením a vůlí, ale už kvůli těm nejmenším dětem by se tady podmínky měly zlepšit," domnívá se Petra Peceková.