Podnik sestavil změny ve vedení linek v oblastech, které by musely být vyklizeny.
Pravděpodobnost nálezu pum je podle pyrotechniků vysoká, Paramo bylo za druhé světové války několikrát bombardováno.
„Dozvěděli jsme se, že vlastní výkopové práce u Parama začnou 3. prosince," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku města Pardubic (DPMP) Petra Brunová.

Opustí domovy

Při nálezu letecké pumy by se musel vyklidit prostor v okruhu 600 a následně 1100 metrů.
Evakuovány by musely být také oblasti do vzdálenosti 1100 metrů podél trasy, kterými by puma byla převážena k likvidaci. Obyvatelé by museli domovy opustit na osm až dvanáct hodin. Pokud bude nalezena puma s nestabilním chemickým spínačem, doba evakuace se prodlouží i na více než 24 hodin. Evakuace bude samovolná i organizovaná.

Pro starší obyvatele města je připraveno přechodné ubytování v domovech důchodců nebo v léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví.
Opatření by se mohla dotknout až deseti tisíc lidí. Pro převoz pumy k odpalu by se musel vyklidit koridor kolem silnice a zastavit provoz na hlavní železniční trati mezi Prahou a Brnem, která Pardubicemi vede. Zastavil by se i provoz na nedalekém pardubickém letišti.

Jiné trasy

Při evakuaci prvního okruhu by některé linky městské dopravy jely odkloněnými trasami. V případě evakuace druhého širšího okruhu bude provoz na šesti linkách ukončen, pro další jsou stanovené trasy náhradní. Podrobné vedení linek v případě evakuace je uveřejněno na webu DPMP.
V létě a zimě 1944 byly Pardubice terčem tří náletů spojeneckého letectva, které si vyžádaly stovky lidských životů. Bomby vážně poškodily Fantovu rafinerii,  zničily staré pardubické vlakové nádraží a způsobily nemalé škody na civilní zástavbě.  ⋌(zr, čtk)