Jako den a noc. Takový rozdíl mohli řidiči zaznamenat v dopravní situaci mezi pondělím a úterým. Zatímco na začátku pracovního týdne stála auta v dlouhých kolonách, včera bylo město průjezdné. V pátek, kdy bývá dopravní situace nejhorší, by navíc měla být na Wonkově mostě otevřena polovina vozovky i pro auta.


Úsek od Wonkova mostu směrem ke křižovatce na Staré Hradiště je uzavřen od pondělí 3. června. Na základě rozhodnutí o povolení úplné uzávěry tohoto úseku, vydaného odborem dopravy Magistrátu města Pardubic, tu byl uzavřen provoz pro osobní dopravu a omezena městská hromadná doprava.

„Městu se ale propadly dva kanály na Palackého ulici a podle vedení radnice to společně s uzávěrou úseku za Wonkovým mostem vyvolalo dopravní kolaps. Rozhodli jsme se proto učinit vůči městu vstřícné gesto a Wonkův most na určitou dobu v omezeném provozu otevřít osobní dopravě," uvedl k situaci náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.

V jednom směru

Ve středu a ve čtvrtek bude na vozovku pokládána asfaltová směs. V pátek už na opravovaný úsek bude moci v jednom směru od Hradce Králové vjet osobní doprava, autobusy budou jezdit obousměrně. Osobní doprava směrem do Hradce Králové však bude muset stále využívat objízdných tras.

„Je to ale dočasné opatření. V týdnu od pondělí 17. června do pátku 21. června budeme muset komunikaci opět pro osobní dopravu uzavřít, protože dojde k pokládce vrchní vrstvy tichých krytů. Snažili jsme se o zkrácení tohoto termínu, ale kapacita obalovny těchto speciálních směsí nám to neumožní," nechal se slyšet  Jaromír Dušek.

Zkrácena ale bude další etapa projektu, na které stavbaři pracují ve stejném termínu.
„V úseku od Globusu směrem na napojení na hradubickou silnici by se nám mělo podařit zkrátit termín uzavírky o tři dny. Snažíme se, aby již v úterý 11. června bylo v tomto úseku hotovo," nabídl pozitivní zprávu Jaromír Dušek.
Stále však platí, že v neděli 16. června bude zcela uzavřen kruhový objezd u Globusu.

Chce to trpělivost

„Dovolím si připomenout, že v roce 2006 byl Wonkův most kvůli své opravě uzavřen na celé dva měsíce a město to kapacitně zvládlo. Je to o trpělivosti a ohleduplnosti řidičů a především o klidném přístupu politiků. Jak už jsem jednou uvedl, politici mají hledat řešení ve prospěch řidičů a ne šířit neklid a hysterii," komentoval situaci náměstek hejtmana.
Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková se v pondělí pustila do krajského úřadu za to, že byl Wonkův most uzavřen v obou směrech.

Koordinace oprav

„Naštvaní řidiči zavalili svými stížnostmi pardubický magistrát a ptají se, kdo tak nekompetentně rozhodl. Těžko se jim vysvětluje, že nezafungovala koordinace při plánování oprav," řekla Štěpánka Fraňková s tím, že Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS PK) slibovala, že výměna povrchu vozovky na Wonkově mostě bude organizována tak, aby polovina mostu zůstala průjezdná.
To ovšem SÚS PK odmítá, technologický postup prý částečnou uzavírku nedovoluje.

„Musím však podotknout, že s městem Pardubice jsme úplnou uzavírku projednávali několik měsíců dopředu a vždy jsme hledali cestu, jak dopravní situaci v Pardubicích co nejméně zkomplikovat. Můžeme to doložit nejen úředním rozhodnutím magistrátu, ale také rovněž zápisy z mnoha jednání," prohlásil Jaromír Dušek.