Prázdniny se pomalu blíží ke konci a současně s nimi se nachyluje také období letních dovolených. Dětem brzy začnou povinnosti spojené se začátkem školního roku. Z tuzemských i zahraničních turistických středisek a letovisek opadává nápor letních rekreantů a přichází čas pozdních dovolených.

Za kulinářskými zážitky


„Podle našich zkušeností neklesá s příchodem září zájem o zahraniční dovolenou. Pouze se mění priority klientů. Celoročně vévodí africké státy. Na podzim u zájezdů do těchto oblastí i klesá cena. Naopak o evropské břehy Středozemního moře již takový zájem po prázdninách není,“ uvedla Andrea Kašparová z jedné holické cestovní kanceláře. A přitom řada turistických center právě ve Středomoří láká návštěvníky na zajímavé folklorní festivaly spojené s příjemnými kulinářskými zážitky. Jedná se kupříkladu o vinobraní v Chorvatsku či Itálii. Pozdní dovolené jsou využívány všemi věkovými kategoriemi a nelze říci, zda některá z nich převažuje. Faktem ale zůstává, že právě v září a říjnu se objevují speciální programy pro seniory s upravenou cenou, spojené třeba s relaxačním cvičením. „Podobné nabídky přicházejí právě teď například ze Španělska,“ dodala Kašparová.

Když pomine šílenství

Podle pětačtyřicetileté Hany Kateřínské jsou podzimní zájezdy příjemné zejména kvůli klidnější atmosféře, protože koncem srpna opadne prázdninové šílenství, obsluha je uvolněnější a turistická střediska se přizpůsobují věkově střední a starší klientele. „Jsem matka již odrostlých dětí a ty s námi na klasickou dovolenou už jet nechtěly. Proto jsme se rozhodli pro model, který se nám zatím osvědčil. S dětmi jsme jeli několikrát na prodloužené víkendy, které nás vyšly finančně přijatelně. Děti to přežily a přitom jsme byli jako rodina spolu. No a teď, když už našim dětem začnou povinnosti ve škole, vydáme se s manželem a přáteli na týden k moři a užijeme si to po svém, v klidu. A navíc i za levnější cenu,“ dodala pro náš Deník Hana Kateřínská. S končícím srpnem a přibývajícím rizikem horšího počasí totiž klesá cena nabízených pobytů.

Poutavost zájezdů na konci sezony zvyšuje i psychologický moment. Zatímco všichni ostatní již mají dovolenou za sebou, vás teprve čeká.