Například společnost Angelo ze Svitav má zásob dřeva dost a zákazníků letos méně. Dřevo dodá ihned. "Lidi mají nejspíš zásoby z loňska, kdy byla mírná zima," uvedl majitel firmy Pavel Vavřín.

Naopak Městské lesy Vysoké Mýto dřeva prodávají víc než loni. "Vysvětlujeme si to tím, že si buď lidé nakoupili kamna nebo se jim nechce do lesa těžit dřevo sami," řekl Martin Janecký z firmy.

Podle spolumajitele společnosti Jas z Moravské Třebové Jaroslava Fojta se lidé začnou zásobovat dřevem v nejbližší době a poptávka po palivovém dřevě ještě vzroste. Společnost dřevo dodá za týden až dva.

Buk nebo dub má větší výhřevnost, déle hoří a hodí se pro vytápění krbů a kamen. Měkké dřevo si kupují majitelé kotlů na dřevo pro ústřední vytápění. Metr prostorového dřeva nabízejí firmy mezi 600 až 1500 korunami za prostorový metr tvrdého dřeva z listnatých stromů. Metrové klády přijdou laciněji než polínka. Štípaný buk za 1500 korun nabízí například Dřevocentrum Medlešice na Chrudimsku.

"Většina lidí na vesnici má doma cirkulárku a dřevo si nařeže. Pětaosmdesát procent dřeva prodáme v metrovém dříví," řekl Janecký.

Řada lidí stále dává přednost samotěžbě. Se sekyrou a pilkou lze do lesa vyrazit například ve Vysokém Mýtě nebo do chrudimských městských lesů. Metr krychlový dřeva přijde na 50 až 70 korun. Lidé ovšem musejí počítat s tím, že stráví dva tři dny v lese, ne vždy jsou místa dobře přístupná autem. Náklady na dřevo zvyšuje odvoz či zapůjčení tažného vozíku.

Podle některých výrobců ceny dřeva v příštím roce porostou. Ovlivní ji zejména daň z přidané hodnoty z pěti na devět procent. Naopak podle Lenky Šťovíčkové ze společnosti Dřevocentrum Medlešice může na čas kvůli lednovému orkánu Kyrril klesnout cena smrkového dřeva. "Orkán zlikvidoval hodně lesů. Dřevo se bude hodit jen na topení a je možné, že smrkové dřevo půjde dolů," domnívá se Šťovíčková.