Díky celkové modernizaci stadionu bude možné v Pardubicích pořádat nejen celostátní soutěže.

„Pro atletiku, která bojuje s infrastrukturou pro svůj sport po celé republice, je zejména výstavba atletické haly s dvousetmetrovým oválem v areálu městského stadionu významným krokem ke zlepšení podmínek pro trénink i závodění atletů. Dukla sportovní je pro nás příslibem, že v Pardubicích a jejich okolí bude atletika vzkvétat. Už nyní víme, kolik našich členů by na stadionu sportovalo, jaké soutěže bychom zde uspořádali. Tento projekt potřebujeme a přímo prahneme po tom, aby se tam poprvé koplo,“ řekl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Po multifunkčním centru volají i zástupci sálových sportů. „Přesto, že hal je po republice hodně, tak situace je naprosto katastrofální. Pouze ve dvou z nich lze uskutečnit mezinárodní zápas. V ostatních případech se podobná utkání musí konat v zimním stadionu. Pro halové sporty je Dukla sportovní výborným příkladem regionálního projektu,“ uvedl předseda Českého florbalového svazu Filip Šuman.

Ilustrační foto
Návrh územního plánu je na webu města

I když chvála na projekt zaznívá ze všech stran, nejen od zástupců sportovních svazů, ale i opozičních zastupitelů, sportovci se nového areálu jen tak nedočkají. Jeho stavba by totiž měla vyjít zhruba na miliardu korun, což si radnice nemůže dovolit. Stavět se proto bude postupně.

„Modernizace Dukly sportovní je navržena ve čtyřech etapách, které se dají realizovat odděleně. Pokud najdeme podporu u jednotlivých svazů a zejména u státu, věřím, že se nám podaří vybudovat areál celý,“ podotkl primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že město je nyní připraveno na první etapu, kterou je výstavba atletické haly s nezbytným zázemím. Tato část má vyjít na 350 milionů korun.

Větší rozsah

Pokud by však radnice sehnala více finančních zdrojů, výstavba areálu by od počátku mohla probíhat v mnohem větším rozsahu.

A vypadá to, že by pardubická radnice mohla být ve shánění peněz z jiných zdrojů úspěšná. Projekt totiž velmi pozitivně hodnotí i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Je vidět, že Pardubice na tomto projektu pracovaly a pracují velmi promyšleně. Měl jsem možnost poznat řadu projektů, které nebyly zdaleka v tak pokročilé fázi, jako je Dukla sportovní. Důležitý je navíc i fakt, že Pardubice jsou připraveny podílet se na financování první etapy a projekt je tak velmi blízko vlastní realizaci. Mně osobně se opravdu velmi líbí, koncepčně je dobře připraven, i proto předpokládám, že najde oporu v Českém olympijském výboru,“ konstatoval Kejval.

Vzájemná spolupráce

Pomoci má i memorandum o vzájemné spolupráci, které už má radnice podepsané s Českým atletickým svazem. „Prostřednictvím memoranda bychom ze strany sportovních svazů získali jasnou deklaraci týkající se samotného provozu a možné využitelnosti areálu, který má ambici být místem pro soustředění mládežnických reprezentací či konání evropských šampionátů a soutěží v juniorských kategoriích. Rádi bychom ze strany svazů měli danou alespoň nějakou garanci a vizi do budoucna, co se využívání areálu zejména v regionálním měřítku týče, jako je tomu v případě Českého atletického svazu,“ popsal náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Dukla sportovní

Projekt Dukla sportovní připravil slovensko-český tým architektů a projektantů Studený architekti ve spolupráci s týmem města. Součástí projektu je atletická hala s dvousetmetrovým oválem, multifunkční sportovní hala, která pojme více než 3,5 tisíce diváků, gymnastická tělocvična, sály pro úpolové sporty, posilovna a vnitřní běžecký okruh. Nafukovací hala by měla být přestavěna na halu pro míčové sporty a sportovci budou mít navíc k dispozici zázemí pro venkovní atletické hřiště.