V minulých dnech již byli odvolání členové správní, respektive dozorčí rady Alfréd Mede a Petr Ministr. ODS se rozhodla, že nikoho jiného do vedení aquaparku nejmenuje. Původně přitom měli v radách zasedat zástupci všech politických stran, které jsou v zastupitelstvu.

Stěžejní projekt

„Mohli jsme tyto rady klidně obsadit jen lidmi z radniční koalice. Považujeme ovšem rekonstrukci a provoz plaveckého areálu za stěžejní projekt, takže jsme chtěli, aby u toho byli zástupci všech šesti stran,“ vysvětlil postup vedení pardubické radnice náměstek primátorky Martin Bílek.

Ze strany ODS je navíc na vedení města vyvíjen tlak kvůli tomu, že je pravděpodobné, že dojde ke zpoždění rekonstrukce. Původně plánovaný termín otevření 1. května se prý jen těžko podaří dodržet.

„Termín uvedení bazénu do provozu je z důvodu liknavosti vedení města a jeho nekompetentních zásahů nereálný. Primátorka města Štěpánka Fraňková sice tvrdí, že se neotevře kvůli tomu, že to nestihne dodavatel, vina ale padá na vedení pardubické radnice,“ sdělil předseda zastupitelů za ODS Petr Klimpl.

Podle Martina Bílka je ovšem zahájení provozu ve zrekonstruovaném plaveckém areálu pro vedoucí představitele Pardubic stěžejním úkolem pro následující dva až tři měsíce.
„Nepovažujeme ovšem za nutné otevřít areál přesně 1. května, pokud by to mělo znamenat, že tam zůstanou nějaké nedodělané věci. K zahájení provozu ale každopádně dojde během května,“ uvedl Martin Bílek.

Odchází i další

Otázkou je, zda se nepřinese zdržení i velké personální zemětřesení ve vedení PAPu, ze kterého neodchází jen ředitel, ale i další zaměstnanci. A to pouhé dva měsíce před plánovaným otevřením! „Výpověď k 31. březnu podal také technický náměstek PAP Radek Musil,“ pravil náměstek primátorky Jindřich Tauber.
„Věříme, že všechny tyto změny přispějí k lepšímu fungování společnosti tak, aby bylo aquacentrum v květnu připravené k provozu,“ dodal předseda správní rady René Živný.

„Nechtěl jsem být obětním beránkem,“ říká Ľuptovský

V pondělí půjde na úřad práce, jeho desetileté působení ve vedení pardubického plaveckého areálu je definitivně minulostí. Řeč je o odstoupivším řediteli společnosti PAP Janu Ľuptovském.
Proč musel z vedení nově zrekonstruovaného aquacentra odejít? Podle vedení města kvůli personální politice a špatně připravenému marketingovému plánu. Jan Ľuptovský v tom vidí především boj o mocenské pozice.

Problémy začaly už před opravou

Všechny problémy prý začaly ještě před ukončením provozu starého „plavečáku“.
„Klidnému ukončení rozhodně nepomohlo jednání města, které nebylo schopno určit přesný termín ukončení. Zaměstnancům bylo navíc po dobu rekonstrukce slíbeno jiné zaměstnání, což se nakonec nestalo,“ pravil Jan Ľuptovský.

Na problémy si prý město zadělalo i velmi pozdním založením obecně prospěšné společnosti.
„Za ideální jsem považoval založit takový subjekt s ročním předstihem. Ze strany města jsem se ovšem nedočkal žádné reakce. Nakonec byli první zaměstnanci do společnosti PAP přijati až 1. prosince loňského roku, tedy pouhých pět měsíců před zahájením provozu. To je šibeniční termín,“ podotkl dnes již bývalý ředitel aquacentra.
Ani výběr právní formy nové společnosti nebyl podle Jana Ľuptovského nejšťastnější.

„Obecně prospěšná společnost je určená spíše pro činnost charitativních organizací. Nový občanský zákoník s touto právní formou již ani nepočítá,“ prozradil.
Největším problémem ale je, že při založení obecně prospěšné společnosti má zakladatel na chod subjektu jen velmi malý vliv. To se však prý vedení města příliš nelíbilo, a tak podle Jana Ľuptovského docházelo ke vměšování do záležitostí PAPu.

„Vměšování města se ukázalo třeba při výběru ekonomického náměstka. Správní rada doporučila jednoho z kandidátů, ale po zásahu města byl na tento post narychlo vybrán jiný člověk. Vzhledem k jeho nevyhovujícím pracovním výsledkům jsme se s ním ale museli ve zkušební době rozloučit,“ vysvětlil hlavní problém Jan Ľuptovský.
Vedení města se pak prý nezamlouvalo, že by ve společnosti PAP měli vedle technického náměstka Radka Musila pracovat i další dva členové jeho rodiny.

„Za této situace, kdy vedení města svými naprosto nekompetentními zásahy negativní způsobem ovlivňuje chod společnosti, jsem byl nucen odstoupit z funkce ředitele. Nehodlám být vykonavatelem libovůle vedení města. Nerad bych se stal obětním beránkem, na kterého se svedou přehmaty, neschopnost a nakonec i liknavost města v případě prodlení s otevřením areálu. Nechci ovšem ohrozit chod společnosti, a tak dám správní radě dostatek času, aby vybrala mého nástupce. Proto budu až do 16. března konat ty nejnutnější kroky,“ uzavřel Jan Ľuptovský.

LUKÁŠ DUBSKÝ