Společnost ERA a.s., která je od roku 2011 členem skupiny OMNIPOL, je průkopníkem a předním dodavatelem řešení pro dohled a sledování letů další generace: pro řízení letového provozu ve vzduchu i provoz na civilních letištích a pro potřeby armádních a bezpečnostních složek. Díky osvědčeným technologiím multilaterace a ADS-B nabízejícím výkonná a spolehlivá dohledová řešení má společnost 130 zákazníků z řad organizací řízení letového provozu a letišť a vojenských sil ve 46 zemích v Evropě, Spojených státech, na Středním Východě, v Africe, Jižní Americe a v Asii.

Společnost ERA, výrobce pasivních sledovacích systémů z Pardubic, dokázala v loňském roce  zdvojnásobit tržby a dosáhla tak zisku přes 85 milionů korun. Pozitivní hospodářské výsledky firmy potvrdil audit.
Firma, která je od podzimu 2011 opět česká a  jejímž jediným vlastníkem je Omnipol,  hospodářsky úspěšně zakončila rok 2012 s obratem 850 milionů korun.

Dokončené zakázky i nové smlouvy

Díky vysokému pracovnímu nasazení se podařilo dokončit několik významných zakázek i uzavřít nové smlouvy, a to jak v oblasti civilního sledování letového provozu, tak v oblasti vojenských obranných systémů.
ERA tím potvrdila pozici významného hráče na mezinárodním trhu technologií pro sledování vzdušného prostoru. Pozitivní dopad na rekordní hospodářský výsledek měly také interní změny v řízení firmy, zejména v oblasti nastavení obchodních procesů a optimalizace nákladů, jejichž výsledkem je flexibilní společnost podporující výzkum a vývoj.

Nelehký minulý rok byl přelomovým

„Minulý rok nebyl pro společnost ERA vůbec jednoduchý, ale byl přelomový. Za plného provozu jsme realizovali řadu výrazných změn. A jak dokazuje náš hospodářský výsledek, byly nastaveny správným směrem. Věřím, že i do budoucna nám pomohou k podobným úspěchům," komentoval dosažené výsledky předseda představenstva ERA Milan Jurek.

V dalším období se ERA kromě prodeje již osvědčených řešení zaměří na podporu výzkumu nových technologií v oblasti alternativní radiolokace, který byl v minulých letech kvůli zahraničnímu vlastníkovi utlumen.
Firma se proto nyní snaží    o nábor nových perspektivních zaměstnanců do oddělení vývoje, a dává tak příležitost ke kariérnímu růstu absolventům technických oborů.

„V oblasti naší činnosti je nezbytné neustále myslet dopředu, a proto vývoj a výzkum nových technologií vnímáme jako životně důležitou součást naší společnosti. Nároky na technologie neustále rostou, ale zároveň také vrůstá tlak na cenu," vysvětlil generální ředitel společnosti Viktor Sotona.
Proto se snaží nacházet nová řešení. „Měla by být nejen technologicky zajímavá a spolehlivá, ale i úsporná," dodal generální ředitel Viktor Sotona.