„Jsme si vědomi toho, že v léčebně jsou umístěni lidé, kteří mají zhoršenou schopnost pohybu. Proto musíme zajistit, aby v případě mimořádné události bylo vyklízení prostor co nejrychlejší a nejjednodušší, s ohledem na zdravotní stav všech pacientů,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

První etapa stavebních úprav kvůli zvyšování bezpečnosti skončila loni v červnu. V minulých dnech krajští radní vyhlásili výběrové řízení na dodavatele druhé etapy, která má zvýšit bezpečnost v další budově léčebny. Druhá etapa bude pravděpodobně stát necelých osm milionů korun.

„Protože se bude stavět za plného provozu budovy, přístup na staveniště bude ztížený. Dodavatel musí brát ohled na provoz zařízení. Práce by měly začít na začátku listopadu a do konce března 2020 by mohlo být všechno hotové,“ upřesnil časový harmonogram náměstek hejtmana Roman Línek. Po dokončení prací budou obě budovy léčebny vybavené zařízením na detekci požáru. Stavbaři také vybudují chráněné únikové cesty a upraví přístupové cesty k výtahu, který přizpůsobí pro evakuaci.

Odlitek medaile Františka Filipovského.
František Filipovský bude mít svou pamětní medaili