„Kdyby nastala mimořádná událost vyžadující evakuaci, jsme za děti stále odpovědní my, zaměstnanci školky,“ říká Jana Bakešová, ředitelka Mateřské školy Pastelka, která právě včera ráno byla cvičně evakuována.

Krizový plán takto myslí na žáky mateřských i základních škol, ale i domovy seniorů a podobná zařízení. „V případě evakuace děti vezmeme, spočítáme a podle pokynů záchranných složek dopravíme na bezpečné místo, kde s nimi všichni zaměstnanci, v případě naší mateřské školy včetně třeba kuchařek, jsou, dokud na pokyn krizového štábu nepředáme posledního svěřence zákonným zástupcům. Rodiče vyrozumí právě krizový štáb města a předá jim informace, kam, jak a kdy si pro potomky přijet. Do té doby se o ně stará město naším prostřednictvím,“ dodává ředitelka.

Cvičení Agens 2017 v Pardubicích. Město zkouší evakuaci velkého počtu osob v případě teroristického útoku otravnou látkou. V první evakuační zóně to znamená do bezpečí dostat děti z MŠ Pastelka.
Příprava na teror: Pardubice testují krizové plány

Toto má své praktické důvody – nejen organizovaný a bezpečný přesun evakuovaných dětí, ale především předejít zmatkům v dopravě ve chvíli, kdy by se směrem k ohroženému prostoru začali živelně hrnout rodinní příslušníci.