Loňský rok ovlivnila pandemie koronaviru, kladla na firmu finanční i organizační nároky. Zaměstnanci se pravidelně testovali, podnik nakupoval ochranné prostředky. Hodně lidí pracovalo z domova. Letošní rok se Explosia bude muset vyrovnat s negativními vlivy na trhu.

"Co považujeme za zásadní, je situace na trhu surovin a energií, jejichž ceny rapidně vzrostly. Navíc surovin je nedostatek, takže při jednáních s dodavateli často narážíme na množstevní limity," uvedl předseda představenstva Radomír Krejča.

Ilustrační foto
Vyšetřování už zjistilo v Explosii víc průšvihů

Společnost se proto zaměří na úspory, pečlivější kontrolu hospodaření s energiemi nebo například na hledání levnějších alternativních surovin. Chce opět docílit obratu kolem jedné miliardy korun. Na investice si opět vyčlenila přes 100 milionů korun.

Produkce Explosie většinou míří do zahraničí. Produkci dodává hlavně firmám z odvětví trhavin a střelivin. Známá je hlavně kvůli trhavině Semtex, která není ale hlavním firemním produktem a na tržbách se mnoho nepodílí. Firma Explosia působí v Pardubicích od roku 1920. Novodobým vlastníkem byla skupina Agrofert, od roku 2002 společnost stoprocentně vlastní stát, akcie drží ministerstvo průmyslu a obchodu. Její součástí je Výzkumný ústav průmyslové chemie.