Univerzita Pardubice a její Fakulta zdravotnických studií uvede dnes slavnostně do provozu novou budovu a posluchárny v areálu v Průmyslové ulici.
„Za 35 milionů korun se zrodil v areálu Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice v Průmyslové ulici moderní objekt se třemi posluchárnami a špičkovým zázemím, které od tohoto akademického roku 2013/2014 slouží studentům fakulty," řekla mluvčí pardubické univerzity Valerie Wágnerová.

Za čtrnáct měsíců

Za čtrnáct měsíců, od června 2012 do srpna 2013, vznikl nový moderní bezbariérový objekt o celkové ploše 862 metrů čtverečních, jehož hlavní součástí jsou tři posluchárny – jedna pro 154 studentů a dvě s kapacitou 56 a 50 míst.
„V posluchárnách je instalován systém indukčních smyček pro osoby s vadou sluchu a po celé budově je zajištěno pokrytí vysokorychlostní bezdrátovou vysokoškolskou sítí Edoruam, která je k dispozici studentům i mimo výuku," prohlásila mluvčí pardubické univerzity.

„Posluchárny jsou vybaveny interaktivním smart pódiem s možností prezentací pomocí dotykového interaktivního ovládání výukových materiálů. K dispozici jsou vizualizéry pro snímání a zobrazování externích textů a knih, dotykový či tlačítkový řídící systém, který umožňuje elektronické ovládání projektorů, pláten, světel, videokonference, hlasitosti i zatemnění," uvedla Valerie Wágnerová.
„Samozřejmostí je kvalitní ozvučení pro mluvené slovo i reprodukci zvuku z počítače, ve velké posluchárně je možná rovněž dvou-projekce, která umožňuje promítání dvou různých obrazů současně na dvě elektronicky ovládaná plátna. Videokonferenční jednotka nabízí komunikaci s různými vzdálenými videokonferenčními místy," informovala mluvčí univerzity.

Fakulta, vychovávající odborníky v ošetřovatelských a zdravotnických oborech, tak významně posílila své vlastní vzdělávací kapacity, neboť ostatní prostory areálu v Průmyslové ulici sdílí se Střední zdravotnickou školou.

Slavnostní otevření

„Finanční prostředky na výstavbu v hodnotě 32 milionů korun získala Univerzita Pardubice z dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky z programu na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol a tři miliony korun vložila z vlastních zdrojů," upřesnila pro Deník Valerie Wágnerová.

„Slavnostní otevření nových poslucháren se uskuteční dnes ve čtrnáct hodin za přítomnosti jak představitelů fakulty a univerzity, tak partnerů a zástupců zejména zdravotnických zařízení a nemocnic, s nimiž fakulta spolupracuje a v nichž pardubičtí vysokoškoláci vykonávají též část své praktické výuky," dodala mluvčí univerzity.