Slušná návštěvnost v pardubické hale by vybízela k tvrzení, že i město samotné musí mít výrazný přínos z dlouhodobého pobytu zahraničních fanoušků. Ten sice má, ale ne až tak velký. Převážná většina příznivců totiž pobude v Pardubicích pouze několik hodin v době zápasu.

Většina návštěvníků hokejových utkání se v Pardubicích příliš nezdrží. Přijedou na zápas, po utkání se zase vrátí do svého přechodného domova. A tím je v drtivé většině Praha. Pokud se člověk rozhlédne po výzdobě města v jeho centru, kromě nejbližšího okolí stadionu na mistrovství světa nic neupozorňuje.

„Víme, jaká infrastruktura tady je. Kvalitních hotelů je tu pořád málo, samozřejmě raději bydlí v Praze. Po dálnici sem přijedou a večer zase odjedou,“ uvedl vedoucí městského informačního střediska Martin Prorok. „Notabene není nikde po Pardubicích vidět, že se tady mistrovství světa koná. To je druhá část ostudy. V každém případě je to chyba organizátorů, protože město nemůže propagovat soukromou akci. To není záležitost města, ale určitě se organizátoři mohli s městem domluvit a daly se vyvěsit alespoň nějaké fábory, tak jako při městských slavnostech a podobně. Město mohlo trošku ožít.“

Největší nápor na dotazy a poskytování dotazů ohledně města mělo městské informační středisko v době mezi svátky, kdy sem zavítaly desítky cizinců, ve velké míře Kanaďanů. Zásoba anglicky psaných propagačních materiálů se po tomto prvotním náporu významně ztenčila, ve středu sem zavítalo pár návštěvníků ze zahraničí kvůli internetu.

Centrum Kanady

Především Kanaďané byli a jsou častými klienty i zdejších kaváren a dalších zařízení. Šest desítek – lidí blízkých hráčům kanadského týmu - jich je například ubytováno v Hotelu Zlatá štika. K tomu další dvě desítky hokejových fandů z Belgie. „Je to velmi přátelská společnost, jsou tu i významní novináři z Kanady,“ uvedl ředitel hotelu Oldřich Bujnoch, podle kterého se do Zlaté štiky sjíždí i Kanaďané z jiných míst, pobudou zde pár hodin před utkáním a poté se z tohoto pomyslného „kanadského centra“ odeberou na zápas do sportovní arény.

„Při takové velké akci, jako je mistrovství světa, a při fandovství Kanaďanů, si myslím, že Pardubice nejsou schopny uspokojit požadavky na ubytování. Jsou to tisíce lidí,“ říká Oldřich Bujnoch. Podle něj je ale citelný rozdíl v cenách za hotelové pokoje v Pardubicích a v hlavním městě. Zatímco dvoulůžkový pokoj vyjde denně Kanaďany ubytované v Praze až na sedm tisíc korun, u nich je to osmnáct set. „Postěžovali si, že Praha je dražší než Montreal a podobná města,“ dodal hoteliér Bujnoch.