„Při rekonstrukci budovy byly kompletně opraveny všechny objekty hřebčína na návsi v Kladrubech nad Labem,“ uvedl náměstek ředitele hřebčína Radek Václavík. Práce na budově z osmnáctého století trvaly více než dva roky a stály 25,7 milionu korun. Výzvou pro stavebníky byly především dochované barokní stropy.

„Stropy prošly během rekonstrukce citlivým restaurováním a dotváří výjimečnou atmosféru objektu,“ uvedl náměstek ředitele hřebčína Radek Václavík. Během slavnostního otevření opravené budovy bude představen také unikátní historický poštovní kočár v zápřeži starokladrubských koní. Kočár, který vychází z konstrukce velkých poštovních dostavníků 19. století, je vypůjčen ze sbírek Poštovního muzea a tvoří součást expozice historické kočárovny Národního hřebčína Kladruby nad Labem. O služby pošty nepřišli obyvatelé obce ani během náročné rekonstrukce bývalé fary. Česká pošta se přesunula do jiné budovy u hospodářského dvora.

„Pošta je pro nás velice důležitá, a to nejen pro místní obyvatele, ale i pro turisty, kterých bude dál přibývat,“ uvedla starostka Kladrub nad Labem Lenka Gotthardová. Krajina pro chov koní v okolí Národního hřebčína Kladruby nad Labem byla letos zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Adventní večer na Gymnáziu Dr. Emila Holuba v Holicích.
Adventní večer na Gymnáziu Dr. Emila Holuba v Holicích