Turnaj v olympijském Soči přiřkl hokejové reprezentaci České republiky soupeře z krajin velmi blízkých. Při dnešním derby tak budou stát proti sobě  Jágr s Chárou, Plekanec s Tatarem. Hvězda slovenského brankoviště Ján Laco se postaví střelám i pardubického odchovance Aleše Hemského. Odčaruje pardubický talent ve službách Edmontonu slovenskou obranu, která dokázala fantasticky vzdorovat ruské ofenzivě?

Zabrat musí tým

„Zápas samozřejmě není jen o jednom hráči. Náš tým musí především zlepšit hru. Silná stránka našeho týmu jsou hráči, jako je třeba David Krejčí. Takových vynikajících hokejistů je  tam ale více, jenže stále to vypadá, že netáhnou za jeden provaz," míní někdejší sportovní manažer pardubického hokejového klubu a otec Aleše Hemského Petr Hemský.
V tomto zápase prý mají  Češi šanci, pokud ji ovšem dokáží využít.

Vyhrát? Můžeme

„Výsledek se nedá tipovat. Jestli zase předvedeme na ledě ten chaos, co doteď, vyhrávat nebudeme. Na Slováky ale stačíme, máme dobrého gólmana a vyhrát můžeme," podotýká Petr Hemský.
Příjemně překvapen byl i z výkonu slovenské reprezentace proti Rusku.

„Jejich forma šla nahoru a proti Rusům to zlepšení bylo o sto procent. Na druhou stranu, herní styl ruské reprezentace vyhovuje jak nám, tak jim. Další věc je, že ruské hvězdy jako Ovečkin zápas očividně vypustily a šetřily síly. Příjemným překvapením byl určitě výkon slovenského gólmana Jána Laca, který podal vynikající výkon," zhodnotil Petr Hemský nedělní utkání Ruska se Slovenskem, které nám dnes na osmnáctou hodinu určilo soupeře do prvního z vyřazovacích zápasů.
Dnes od osmnácti hodin se rozhodne, kdo bude moci bojovat o medaile…