Mezi nejkvalitnější komediální inscenace byly vybrány komedie Dotkni se vesmíru a pokračuj Městského divadla Brno, hudební retro inscenace Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾ v podání pražského Divadla v Dlouhé či současná komedie Vincenc královéhradeckého Klicperova divadla.

Na programu je také konverzační komedie Obraz Komorní scény Aréna z Ostravy, současná česká hra Pohřeb až zítra Švandova divadla na Smíchově či hudební komedie Městských divadel pražských 60’s aneb Šedesátky. Do šedesátých let diváky přenese také soubor Východočeského divadla s komedií Hoří, má panenko!

„V minulých letech u vybíraných titulů převládalo především kritérium množství smíchu, dnes už je ale jasné, že divadelní komedie má i hlubší význam. Pro tvůrce se stává prostředkem k vyjadřování postojů k nejpalčivějším problémům života. Komediální řešení situací prostupuje všemi žánry a je vyhledávaným prvkem ke sdělování i těch nejvážnějších témat. Je tedy přirozené, že i náš festival nemůže tyto moderní trendy ignorovat,“ řekl ředitel festivalu Petr Dohnal.

Soutěžní komedie bude hodnotit odborná a studentská porota, své hlasy odevzdají i diváci. Hlavní cenou festivalu bude titul Komedie roku 2017, dále budou předány Ceny odborné a studentské poroty, Cena diváků a Ceny za nejlepší ženský a mužský herecký výkon. Udělena bude i Cena Genia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru. Novinkou bude Cena za nejlepší režii.

Výsledky festivalu budou vyhlášeny na závěrečném Galavečeru smíchu. Večerem diváky provede herec a režisér Miroslav Hanuš spolu s pardubickou herečkou Janou Ondruškovou.