Milovníci lahodného vinného moku se sejdou v historických prostorách pardubického renesančního zámku, aby se nechali unést chutí toho nejlepšího, co česká, moravská, ale i zahraniční vinařství nabízejí.

„Náš festival letos dostane pomyslnou občanku, což je zavazující. A protože Pardubice už dávno nejsou jen městem perníku a piva, ale i vína, snažili jsme se, aby byl ještě povedenější, chutnější a zábavnější než ten předešlý," sdělila za pořádající agenturu  Gabriela Čebišová.

Kvalitní víno za příznivou cenu

„V letošním roce očekáváme více než padesát vystavovatelů těch nejkvalitnějších vín za příznivou cenu. Lidé se budou moci potkávat se sklenkou dobrého vína, ochutnávat a nakupovat různé odrůdy, zahánět hlad a chuť u stánků s gastronomickými specialitami i tradičním občerstvením. Pohodovou atmosféru doplní cimbálová muzika a vinné soutěže," dodala Gabriela Čebišová.

Pořadatelé připravili pro menší návštěvníky zábavné hry Viléma z Pernštejna a skákací hrad. Dospělí poutníci si stejně jako loni budou moci odložit zakoupené lahve a kartony do vinné úschovny. Vstupné na Pardubický festival vína činí sto korun a v jeho ceně je degustační sklenička a šest degustačních žetonů. První dva tisíce návštěvníků dostane navíc jako dárek taštičku na krk.

Pardubický festival vína je spojen s již tradiční vinařskou nocí na Pernštýnském náměstí. Lidová veselice vypukne  zítra ve dvacet hodin a potrvá až do půlnoci. Je přístupná pro všechny a vstupné je zdarma. Večerem bude provázet moderátor Jan Šindelář, který na pódiu přivítá řadu účinkujících. Vystoupí například také kapela Maruščiny jahody nebo Josef IX. a Markéta Kadetová se skupinou Ultrablue, kteří za účasti hráčů a mistra sommeliera pokřtí fotbalovou hymnu druholigového týmu FK Pardubice.

Tradiční česká jídla a řemeslné výrobky

„Návštěvníci budou moci ochutnávat vína domácí i zahraniční provenience za lidovou cenu, ale ani milovníci dobrého jídla nepřijdou zkrátka. Čekají na ně grilované klobásky a sýry, Maruščina staročeská kuchyně, trdelníky, medovina a množství dalších pochutin. Chybět nebudou ani tradiční česká řemesla, své výrobky nám předvedou šperkaři, dráteníci, řezbáři a další řemeslníci," řekla Gabriela Čebišová.

I v podzámčí budou pro soutěživé duše připravena různorodá klání s vinnou tematikou a na vítěze čekají jak jinak než vinné odměny. Po celou dobu akce bude také otevřena Zelená brána, naskytne se tedy návštěvníkům příležitost mít noční Pernštýnské náměstí jako na dlani.
„Příznivci dobrého jídla a pití tak mohou se sklenkou chutného vína oslavit konec prázdnin," uvedla Gabriela Čebišová.

Markéta Markovicsová