V kinech má dnes premiéru snímek Jan Palach od Roberta Sedláčka. Symbolicky právě k výročí této okupace.

„Když jsme mladí, tak věříme, že svět má nějaký řád, a teď ten kluk zjišťuje, že nemá. Že slova dospělých jsou jen fráze a sračky a že nakonec rozhodne něco, čemu on nerozumí. Užaslý a zděšený pohled dvacetiletého kluka, že dospělí lžou. To já tady točím,“ popisoval režisér pocity a okolnosti, které vedly až k děsivě bolestnému vykřičníku za smrtí mladého člověka, které se snažil ve snímku zachytit.

Film částečně vznikal i v Pardubicích. Filmaři si vypůjčili začátkem loňského září Pernštýnské náměstí, které s pomocí počítačových triků promění ve filmu v pražský Václavák.

Nejen, že by natáčení na skutečném místě bylo násobně dražší, Václavské náměstí se od dob invaze proměnilo. Pernštýnské náměstí však má zachovanou žulovou dlažbu podobnou původnímu dláždění v Praze a proto jej na dva dny obsadil filmový štáb.

Část náměstí byla za tímto účelem při natáčení obklopena zeleným pozadím, na které počítače domalují Prahu v srpnu 1968 a roku 1969. Sochu svatého Václava si filmaři na místě vybudovali sami, že byl kamenný sokl ze dřeva ale už ve filmu nepoznáte. V rolích komparzistů pak využili několika desítek zdejších obyvatel.

V Pardubicích, kde film vznikal, ale paradoxně snímek v den dnešní premiéry nabízí pouze jedno ze dvou multikin, a tím je CineStar v Grandu, a to ve čtyřech termínech. Cinema city film v nabídce pro kino v Pardubicích vůbec nemá.

Srpnová okupace roku 1968 na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Režisér Robert Sedláček zde natáčel scény pro film Jan Palach.
Z Pernštýňáku byl Václavák a na něm "braťja zachvatčiki"