Podzimní plískanice v Polabí, na Floridě ale příjemné subtropické klima. I když i tady se nějaký led najde. Pokud, tak v aréně hokejového klubu Florida Panthers. A jak souvisí Florida s Pardubicemi? Právě sem směřoval další z řady výletů organizovaných HC Eaton Pardubice. Ten předchozí přitom skončil vleklými hádkami v pardubickém zastupitelstvu a debatou nad tím, zdali se mohou zastupitelé obdobných akcí účastnit, aniž by ztratili morální kredit.

Opět na Floridu se v těchto dnech vydala výprava pořádaná HC Eaton Pardubice, v němž stále město drží důležitý balík akcií. Celou třetinu. Ve středu čeká účastníky zájezdu utkaní floridského týmu s Carollina Huricanes, v pátek se soupeři z Washingtonu. Oproti loňské cestě ale v hledišti nikdo z pardubických zastupitelů neusedne. Zatímco vloni se na Floridu vypravilo hned deset komunálních pardubických politiků, nyní se podle informací Deníku nikdo takový nenašel. Zřejmě pod vlivem událostí, které po loňském výletu následovaly. Opozice totiž jejich cestu s klubem označila za „odměnu“ při hlasování za prodej většinového podílu v klubu podnikateli Šmidberskému. Kauza se poté přetřásala několik měsíců a vedla i k odstoupení Františka Brendla (tehdy Sdružení pro Pardubice) z orgánů Městského rozvojového fondu Pardubice, který arénu pronajímá hokejistům.

Kritik Floridy Brendl pociťuje malé vítězství

Zastupitel Pardubic by opakování chyby svých kolegů považoval za ztrátu soudnosti. Velkým kritikem loňské cesty zastupitelů Pardubic na Floridu byl jejich kolega František Brendl ze Sdružení pro Pardubice, jenž ji považoval za střet zájmů.

Poté, co z tohoto výletu nevyvodili žádné důsledky, na protest opustil vedení Městského rozvojového fondu Pardubice. Městský fond totiž pronajímá hokejistům halu a rozhoduje o ceně nájmu, spolu s vybranými zastupiteli.

„Snad proboha nikdo neletěl, nebo ano?,“ reagoval František Brendl na dotaz, co ví o nové cestě hokejového klubu na Floridu. Nejmladší člen zastupitelstva věděl o pozvánce, kterou vybraným zastupitelům poslal klub na zájezd v hodnotě zhruba tisíc korun, ale neměl informace o nikom, kdo by na to kývl. Domnívá se tedy, že tentokrát klub odcestoval bez politické reprezentace města. „To, že nemají soudnost, to už vím dávno. Ale že by si po Madridu vystřihli ještě Floridu, tak to nevím…,“ sdělil František Brendl, který po loňské floridské kauze založil nové občanské sdružení Pardubáci.

Pokud opravdu nikdo ze zastupitelů města nejel, považuje to za dílčí úspěch loňského případu. „Alespoň se jim vrátila nějaká sebesoudnost a na nový výlet nejeli.“ Pokud by však nastala situace, že by se zase někdo našel, označil by to za naprostou ztrátu soudnosti. „To už by bylo bez komentáře,“ uzavřel Brendl.